Comisia Europeană a adoptat, miercuri, Programul de Investiții Sociale pentru dezvoltare și coeziune. Inițiativa are ca scop ajutarea statelor membre UE să își folosească bugetele sociale și de sănătate mai eficient, prin promovarea celor mai bune practici și furnizarea celor mai bune sfaturi.
Documentul „Investiția în Sănătate” reprezintă o componentă esențială a acestui program, ca o consecință a Studiului de Creștere Anuală din 2013, unde este recunoscută contribuția sănătății pentru recuperarea cât mai multor locuri de muncă.
„Investiția în Sănătate” stabilește un rol important pentru sănătate în strategia europeană până în anul 2020. Aceasta consolidează legătura între politicile de sănătate ale UE și reformele din sistemele naționale de sănătate, prin intermediul următorilor pași:
- investiții eficiente pentru sisteme de sănătate durabile. Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, reformele în asistența medicală ar putea conduce la economii, în medie, de 2 % din PIB până în 2017. Creșterea eficienței se poate face prin reducerea zilelor inutile de spitalizare și a utilizării specialiștilor, consolidarea îngrijirii medicale primare, încurajarea utilizării de medicamente cu efecte similare, dar mai ieftine, și adoptarea unor programe care să evalueze eficiența tehnologiei medicale, în comparație cu costurile acesteia.
- investiții în sănătatea oamenilor. Starea de sănătate a unei persoane influențează cât de mult va participa aceasta în viața socială și cât de productivă va fi la locul de muncă. La scară mai largă, asta influențează impactul financiar asupra sistemelor de sănătate naționale. Investițiile în sănătate pot susține o creștere economică, prin rămânerea oamenilor sănătoși și susținerea unei activități la locul de muncă pentru o perioadă cât mai lungă. Investițiile în copii, tineri și sănătatea forței de muncă reprezintă obiective prioritare pentru Comisia Europeană.
- investiții în reducerea inegalităților din sănătate. Diferența speranței de viață este foarte mare între persoanele cu o educație superioară și cele cu educație medie din multe state membre UE. Accesul universal la siguranță, calitatea superioară a vieții, servicii eficiente de asistență medicală, o mai bună cooperare între serviciile sociale și cele de asistență medicală și o acțiune efectivă asupra factorilor de risc. Toate acestea pot distruge cercul vicios al sănătății precare, sărăciei și discriminării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu