Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) îşi manifestă îngrijorarea faţă de recentele declaraţii publice ale autorităților referitoare la taxa clawback. Reprezentanți ai autorităților au afirmat public că la acest moment se află în lucru un format al taxei, ale cărei prevederi sunt total diferite de cele supuse dezbaterii publice în urmă cu o săptămână.
“Noua versiune ignoră complet opinia și expertiza reprezentanților industriei farmaceutice. Considerăm că în acest mod se încalcă principiile bunei guvernări şi pe cele ale transparenţei, iar semnalul transmis de către autorități către toți investitorii străini este unul dintre cele mai negative. Suntem îngrijorați de faptul că Guvernul este pe punctul de a lua o decizie bazându-se pe informaţii false referitoare la cheltuielile cu medicamentele, compensarea medicamentelor inovative față de cea a genericelor şi contribuţiile financiare ale industriei farmaceutice.
Din acest motiv am si trimis astazi o scrisoare deschisă atât Președintelui României, cât și Primului Ministru, care prezintă realitatea, dar și consecințele pe care o asemenea măsură le poate avea pentru investitorii străini și pentru piața farmaceutică.”, afirmă Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.
Taxa clawback se aplică în prezent și în alte țări ale UE, însă nicio țară nu impozitează cifra de afaceri (vânzările totale), ci numai valoarea compensată de către stat; mai mult, statul nu percepe astfel de taxe înainte să-și plătească datoriile către producători, afirmă reprezentanții producătorilor de medicamente într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News