EXCLUSIV  Investiţiile străine, SCĂDERE record în 2020 în România. Mircea Coşea critică bugetul: "Arată ca un cont contabil. Să nu dăm vina doar pe coronavirus"

Moment de turnură pentru politicienii din România
Moment de turnură pentru politicienii din România

Profesorul de economie Mircea Coşea a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre impactul pe care scăderea investiţiilor străine din 2020 îl va avea în România. 

"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,921 miliarde de euro (comparativ cu 4,849 miliarde de euro în perioada ianuarie - decembrie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,953 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 2,032 miliarde de euro”, transmite Banca Naţională a României. 

"E un semn foarte rău, dar şi foarte important din punct de vedere al analizei pe care o facem pentru perioada următoare. Anul 2020 nu a însemnat un an al scăderii investiţiilor în toată lumea, mai ales pentru lumea estică, central şi est-europeană. Ni se tot spune că toată lumea este într-o situaţie dificilă. Alţii s-au descurcat, însă, să facă şi altceva. 

E un moment foarte important pentru decidenţii politici. Să se gândească asupra intrării României în cercul de interes al investitorilor străini. România a ieşit din acest cerc, pentru că are activităţi care nu sunt deloc în concordanţă cu ce ar trebui să fie o atragere de investiţii străine. 

România are o politică total diferită de ţările din jur în legătură cu relaţiile extracomunitare. Croaţia, Polonia, Slovenia le-a înţeles încă din 2008 ca o micşorare a dependenţei contagioase faţă de crizele din Europa şi din vest. Epoca creşterii europene a încetat când zona Asia Pacific a crescut. Acolo există mari posibilităţi de investiţie în exterior şi multe ţări au beneficiat de astfel de lucruri, cum ar fi Polonia, Grecia, Italia sau Germania", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS.

"Să nu dăm vina doar pe coronavirus. La alţii se poate"

"Acum se întâmplă lucruri şi mai grave. Investiţiile din Asia Pacific sunt lângă într-o proporţie imensă. Coreea de Sud face în Ungaria cea mai mare fabrică de baterii electrice pentru automobile, o investiţie de peste 2 miliarde de euro. Asta ne arată foarte clar că unii se orientează spre zona extra-comunitară, fără să elimine relaţia prioritară cu Europa. La noi, apare o chestiune care nu s-a lămurit, acel memorandum trecut prin Guvern prin care nu se admit la licitaţii pentru investiţii în România firme care provin din ţări fără acorduri comerciale cu România. Vicepremierii spun că există, premierul spune că nu. Ar trebui să fie lămurite treburile. 

Trecerea din China spre alte zone a unor întregi lanţuri de valori ar putea să aducă în vizor şi România, adică să preluăm şi noi ceva din ceea ce firmele mari occidentale încearcă să mute din China spre alte zone. Asta se întâmplă în Polonia, două firme germane încep să investească acolo în industria de roboţi. Se mai întâmplă şi în ţări din zona Magrebului. România nu e sub nicio formă în această zonă. 

2020 a fost un an foarte prost, dar să nu dăm toată vina pe coronavirus. Şi alţii au avut coronavirus şi încă au, dar economia nu a hibernat, ca la noi. 

Bugetul de anul acesta nu are un atribut esenţial, acela de instrument de politică economică. Statul orientează economia prin buget, ori cel de anul ăsta nu ne arată aşa ceva. Nu merge spre atragerea de investiţii străine. Aşa cum arată acum această luptă pentru nişte bani, bugetul arată ca un cont contabil în care se încearcă introducerea unor venituri stabile şi cheltuieli variabile. Ori veniturile stabile ar putea fi alimentate prin investiţii străine", a mai spus profesorul de economie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel