EXCLUSIV  Investitorii americani care nu au mai venit în țara noastră. Ambasadorul Adrian Zuckerman: Aveam un acord între SUA şi România, eram gata să mergem înainte

Zuckerman Foto: Crișan Andreescu
Zuckerman Foto: Crișan Andreescu

Adrian Zuckerman, un bun cunoscător al realităţii româneşti, a ocupat funcția de ambasador al SUA în România în perioada decembrie 2019 - februarie 2021. În cadrul unui interviu acordat DC NEWS, acesta a vorbit despre motivul pentru investitorii americani nu au mai venit în România, deşi se stabiliseră contacte extrem de promiţătoare în timpul mandatului său. 

"Dacă se vrea dezvoltarea economiei României, e necesar un program care atrage oameni, nu să aştepţi să vină cineva să îţi bată în uşă. Că sunt puţini care fac asta. Eu le spuneam multor că îi ajut cu ce pot, dar că trebuie să vină ei cu iniţiativa. Şi asta e o problemă în România. Să zicem că, din 18 milioane de oameni, 4,5 milioane de oameni lucrează în sectorul privat. În sectorul public, cu armată, guvern, sistem de stat, sunt încă vreo 4,5 milioane de oameni. Punem aici companii de stat, armate, servicii, etc. Toţi cei care nu lucrează la privat, dar lucrează undeva, sunt la stat. Restul sunt copii, bătrâni sau oameni care nu lucrează. 

Din 18 milioane de oameni, avem 4,5 milioane care susţin ţara. Cât poate să meargă asta? De aia vedem că sunt probleme cu bugetul, e acea gaură, şi am auzit numere de la 5 miliarde la 25 miliarde. Ce mi se pare adevărat este că e o problemă, că e o gaură. Se încearcă creşteri de taxe, dar nu e corect. Răspunsul corect este să afli cum faci mai mulţi bani. Din mai multă muncă privată. 

De exemplu CFR. E o companie profitabilă, în teorie. Toţi banii din profit se duc la stat. Unde se duc, ce se întâmplă cu ei, nimeni nu ştie. Liniile ferate nu sunt menţinute, locomotivele nu sunt menţinute. Nu se dezvoltă un business aşa. La fel cu Nuclearelectrica. Toţi banii se duc la stat. Ce se întâmplă cu ei?", a punctat Adrian Zuckerman la DC NEWS. 

"Aţi adus investitori americani şi linie de credit 7 miliarde de dolari pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Bani mulţi. Ce s-a întâmplat din 2021 încoace?", a intervenit Bogdan Chirieac. 

"Nu ştiu să se fi întâmplat ceva. Aveam un acord între SUA şi România, eram gata să mergem înainte. După ce am plecat, lucrurile au încetinit. Companiile de construcţie au spus că ei nu mai fac lucrurile astea, pentru că nu se întâmplă nimic aici. Acum ştiu că se fac nişte studii. Ideea de SMR e o idee bună, care trebuie făcută, iar Cernavodă e ceva ce trebuie completat. Unul dintre reactoare trebuie refurbishat până în 2026, iar asta durează 1-2 ani, depinde cum se face. Dacă adaugă, cum voiam, reactoarele 3 şi 4, Cernavodă putea să aibă aproximativ 50%, dacă nu mai mult, din toată energia electrică pentru România. Şi nu e lucru mic, mai ales acum. Toată lumea spune că energia nucleară e cea mai bună sursă de energie", a completat fostul ambasador american la Bucureşti.

Probleme pentru România. Cât ar dura construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

"Pentru un Small Modular Reactor (SMR), dacă începi să lucrezi la el azi, durează 5-6 ani minimum, dacă nu mai mult. La fel cu clădirea de la Cernavodă. Dacă ar fi început construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 acum doi ani, construcţia ar fi fost terminată în 2028. Azi nu au cum să înceapă, că nu au contracte, nu au nimic, deci mai durează 10 ani. Deci ce faci în următorii zece ani? Ce faci iarna asta, dacă e chiar frig afară? Am avut noroc iarna trecută, că a fost mai blândă. Dar ce faci pe viitor? E complicat. Cumpărăm gaz de la alţii, cumpărăm electricitate. 

România are potenţialul să exporte energie. Turcii au descoperit gaz în Marea Neagră, lângă Turcia, acum vreo 3 ani şi jumătate, la un nivel mult mai scăzut decât gazul românesc, şi au început să scoată gaz acum 2-3 luni, exportă şi folosesc gazul. Aici a durat 14 ani, şi încă nu se face nimic. 

Acum un an şi jumătate, a cumpărat RomGaz pe cei de la Exxon. Şi ce s-a întâmplat? Nu e nimic acolo. E un contract acolo, vor încerca să exploateze, dar cât va mai dura? Au trecut deja un an şi jumătate, doi. De ce?", a concluzionat Adrian Zuckerman. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel