Investitorii privați nu vor sa bage bani în locuinţele ANL

blocuri anl
blocuri anl

Dezvoltatorii imobiliari şi firmele de construcţii nu sunt interesate să finanţeze programul de locuinţe ANL destinate închirierii, considerând că partea din chirie care urmează să le revină este insuficientă pentru a-şi recupera banii într-o perioadă rezonabilă de timp.

Finanţarea construcţiei locuinţelor ANL destinate închirierii va putea fi asigurată şi de către investitorii privaţi, după ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinţe cu capital privat, scrie Mediafax.

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, este rezervat în privinţa acestui proiect, afirmând că reacţia investitorilor va fi influenţată de dezgheţarea pieţei imobiliare.

Totodată, iniţierea unor proiecte noi este condiţionată şi de ritmul în care vor reuşi băncile să-şi lichideze portofoliul de active imobiliare preluate după venirea crizei.

"Nu ştim care ar fi argumentul economic pentru un investitor privat care să genereze implicarea în acest tip de proiecte", a spus şeful ARACO, punctând că apetitul acestora pentru proiecte de parteneriat public-privat după ultimele modificări legislative este oricum unul redus.

Cuantumul chiriei pentru o locuinţă nu poate fi mai mare de o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decât valoarea stabilită de amortizarea locuinţei pe perioada normată de viaţă. Jumătate din încasările din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat şi 20% ANL.

Cum salariul mediu net pe economie este de circa 1.600 de lei (circa 366 de euro), chiria nu poate trece de 122 de euro. Din această sumă, doar 30% îi revine lunar dezvoltatorului, respectiv sub 37 de euro. Astfel, firma care construieşte apartamentul va câştiga din închirierea acestuia sub 450 de euro pe an, ceea ce înseamnă venituri de mai puţin de 4.500 de euro în zece ani.

"Realist ar fi ca ponderea din chirii care revine investitorului să fie de 50-60%, în ideea că vor mai creşte salariile. Dacă rămâne la 30%, nu este tentant pentru investitori să-şi asume riscuri. Este posibil ca proiectul să devină interesant peste câţiva ani, în condiţiile unui avans al salariilor", a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel