Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova nu va lua parte la Moldova Business Week 2022.
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, și-a exprimat surprinderea că Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova nu este parte a Moldova Business Week 2022. Asta deși Bucureștiul este principalul partener comercial al Chișinăului. Diplomatul a avut o întrevedere cu reprezentanții asociației, în cadrul căreia a discutat despre provocările cu care se confruntă investitorii români, dar și beneficiile aduse de companiile de peste Prut pe piața forței de muncă din Republica Moldova.
”Am remarcat cu surprindere ca Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) nu este parte din Moldova Business Week 2022 , eveniment de anvergură dedicat afacerilor, în condițiile în care investițiile directe ale celor 30 de membri AIR reprezintă peste 54% din investițiile străine directe din Republica Moldova din ultimii 10 ani” a scris Excelența Sa, Cristian-Leon Țurcanu, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui, companiile române prezente pe piața moldovenească au creat peste 10 mii de locuri de muncă și au o cifră totală de afaceri de aproape un miliard de euro. Doar capitalul social cumulat al celor trei bănci comerciale care au trecut Prutul și sunt active în Republica Moldova depășește 250 de milioane de euro.
”Nu ne putem explica care este motivul absenței noastre la eveniment. Probabil, formatul actual a fost stabilit anterior schimbării conducerii Agenției de Investiții. Nici la ediția din anul trecut nu am fost invitați și probabil a fost păstrat același format. Probabil a fost o scăpare de-a lor în acest an și nu-mi pot explica motivul absenței. Este un mesaj care ne dă motive de îngrijorare, în contextul în care România este principalul partener economic al Republicii Moldova” a declarat președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu, pentru Deschide.
România se clasează pe primul loc printre principalii parteneri comerciali la nivel mondial ai Republicii Moldova, cu o pondere de 16,1% din volumul comerțului total în anul 2021, și pe locul doi printre principalii investitori în economia Republicii Moldova.
În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 1562 de întreprinderi cu capital românesc, investițiile cărora au însumat circa șase miliarde de lei. Cifrele au fost prezentate la Forumul ”Moldova – România: Capital Bridges”, organizat în această săptămână la București.
Totodată, când vine vorba de comerț, cele mai multe exporturi moldovenești se duc în România (28,5% din total). Cifrele arată că exportul peste Prut s-a majorat de 1,7 ori față de anul trecut. În același timp, importăm cele mai multe mărfuri din România (16,6% din totalul importurilor în Republica Moldova).
Principele Radu a reprezentat-o pe Majestatea Sa Custodele Coroanei, la invitaţia Guvernului Republicii Moldova, într-o vizită la Chişinău, unde a participat la deschiderea celei de-a opta ediţii a conferinţei Moldova Business Week şi a vizitat Universitatea, informează Familia Regală, într-o postare pe Facebook.
La conferinţă, principele s-a întâlnit cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă, şi a luat cuvântul în sesiunea de deschidere. La eveniment, a cărui gazdă a fost directorul general al Agenţiei pentru Investiţii în Republica Moldova, Marin Ciobanu, au mai luat parte şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Kent D. Logsdon, şi analistul politic Francis Fukuyama.
A fost prezent ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Chişinău, Cristian-Leon Ţurcanu. În a doua parte a zilei, principele consort a vizitat Universitatea din Chişinău (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu