EXCLUSIV  Investitorul local e „Bau-Bau”-ul statului român? Director executiv AOAR: Antreprenorul român e mai mult un pericol pentru Guvern

foto: Freepik
foto: Freepik

O legislație fiscală predictibiliă și un ANAF care colectează eficient taxele și impozitele ar putea oferi României respiro-ul de care are nevoie. Mediul de afaceri românesc este lăsat pe plan secund, în timp ce este respectat tot mai mult investitorul străin.

Mediul de afaceri din România a tras mai multe semnale de alarmă asupra bugetului țării pe anul 2024. Cu toate acestea, un alt aspect sesizat de una dintre vocile mediului privat, Alexandru Dincovici, director executiv AOAR, este faptul că antreprenorii români par să fie defavorizați în comparație cu investitorii străini, care beneficiază de mai multe resurse fiscale, dar și legislative, când vine vorba despre domeniul în care activează.

Youtube video image

 

Ne ferim de antreprenorul român?

Pornind de la această constatare, realizatorul emisiunii „Interviurile DC News”, Val Vâlcu, l-a întrebat pe invitatul său, Alexandru Dincovici, de ce ne raportăm negativ la investitorul român, timp în care pare că îl respectăm pe cel din afară.

„E o întrebare foarte bună. E un pericol pe care îl vedem azi. Multă lume de la nivelul Guvernului poate să-l vadă pe antreprenorul român mai mult un pericol decât o oportunitate pentru România. Mai vedem că există apeluri prin PNRR în care, dacă vrei să te califici, sunt favorizate instituțiile din domeniul de cercetare și cele din mediul asociativ - ONG-urile. Antreprenorii ajung în plan secund. Sigur că se pot asocia și pot merge în consorții (antreprenorii), dar vedem că începe să existe un fel de favorizare a altor entități în detrimentul antreprenorilor. Avem cazul recent cu acel moment sinistru, cel cu azilul de bătrâni, soluția fiind să se scoată de la mediul privat atribuțiile din domeniu, să se ducă totul către stat ca management. Putem din astfel de măsuri să ajungem la concluzia că antreprenorul român nu e pus pe fapte bune în general, să ne ferim de el. În general, pare să existe un fel de competiție între cine gestionează fondurile și proiectele - dacă o face statul, mediul asociativ sau mediul antreprenorial. Mediul antreprenorial începe să piardă teren în multe zone.

De ce pierde teren mediul antreprenorial? Pentru că avem experiențe de management prost care vin din mediul privat, dar asta nu înseamnă că tot ce înseamnă mediul privat este egal cu manageri slabi. Aceste lucruri se pot rezolva prin contexte legislative și cadre de verificări. Statul nu poate furniza toate serviciile pe care trebuie să le furnizeze, decât cu costuri foarte mari. Trebuie să existe o pârghie prin care să se întâmple toate aceste lucruri.”, a  spus Alexandru Dincovici, director executiv AOAR, pentru DC News.

ANAF nu are resurse pentru o colectare eficientă a taxelor

Mai mult, un alt aspect observat de invitatul emisiunii este dat de incapacitatea ANAF de a colecta impozitul - lucru pe care l-au mai specificat și alți specialiști, după ce s-a demonstrat că România este printre primele țări când vine vorba de colectarea ineficientă a taxelor și impozitelor, adică în jur de 10%.

„Vorbeam de cota unică. Dacă ne uităm la cum trebuie să arate colectarea de venituri astfel încât să se întâmple niște lucruri mai bine și să existe o stabilitate mai mare la nivel bugetar - una dintre soluții e creșterea bazei de impozitare. Cu cât iei mai mulți bani de la mai mulți oameni, cu atât mai mult reușești să ai ceva mai predictibil și stabil. Ori, pe măsură ce complici sistemul fiscal și vii cu tot felul de scutiri, de deduceri, de lucruri din acestea „mititele”, mici intervenții pe ici, pe colo, chiar dacă poate exista un raționament valabil în spate, trebuie să mai existe ceva important - ceva ce nu avem la acest moment, trebuie să existe capacitatea instituțională de a administra toate acele lucruri fiscale care ar trebui să se regăsească la nivelul ANAF. Cu toate acestea, la nivelul ANAF nu există acest lucru.”, a mai precizat Alexandru Dincovici, director executiv AOAR, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel