Părintele Paul Iulius Negoiță a vorbit pentru cititorii DC News chiar în ultima zi a anului 2023.
Întrebat ce sfaturi are pentru români în prag de An Nou, cel mai apreciat preot din comunitatea buzoiană ne-a spus:
„Sfaturi? Nu am dat niciodată sfaturi! Doar le urez să fie sănătoși. Societatea în care trăim este una destul de stresantă. E important să nu uităm că suntem oameni, nu mașini. Trebuie să ne îngrijim de sănătate, iar procesul acesta trebuie să fie permanent. Viața trebuie privită ca o cursă pe distanță lungă. Le doresc să aibă curaj, să nu se teamă de nimic. Totul pe lumea aceasta are o soluție, cu excepția bolilor terminale și a morții. Să nu se mai consume pentru lucruri mici. Să fie sinceri cu ei și atunci vor fi sinceri și cu ceilalți. Să facă primul pas spre ceea ce își doresc, pentru că totul începe de la fiecare dintre noi, nu de la ceilalți”
La întrebarea „Ce le spuneți oamenilor care zic că nu au timp de biserică? Și când zic biserică nu mă refer doar la mersul la biserică. Ce le spuneți celor nu postesc niciodată, care nu se spovedesc, care nu iartă, care merg la biserică doar cu ocazia vreunei nunți și care spun „am eu timp la bătrânețe pentru toate acestea - iertare, pocăință, post etc” ”, părintele a spus:
„Viața este un act de echilibru. Nu am cerut nimănui să vină la Biserică ca la program. Fiecare vine când simte. Ați văzut și sunt reprezentări iconografice în care Iisus este în fața unei uși care are mânerul doar pe interior, pentru că Dumnezeu respectă voința fiecăruia.
Da. Cumva înstrăinarea de biserică este o circumstanță pe care și cei care nu vin o înțeleg greu. Să nu credeți că sunetul clopotului nu reprezintă nimic, chiar și pe cei care vin la biserică, așa cum nimeni nu pleacă cum a venit după o înmormântare. Biserica este un spațiu al libertății și cred că aici este marele dar al creștinismului oferit omenirii. Nimeni nu este forțat să vină, însă e greu să trăiești fără Dumnezeu. Ai nevoie să te întâlnești cu El, să-i spui ce te doare, să-i ceri ajutorul. Locul cel mai potrivit unde o poți face este Biserica, evident. E păcat să ai un asemenea loc la dispoziție și să nu-l valorifici. Nu e un privilegiu pentru preot și nu-i faci preotului un favor dacă vii la biserică. E o șansă pentru fiecare. Simți nevoia să știi că nu ești singur, iar mediul cel mai favorabil întâlnirii cu Dumnezeu este Biserica.
Da, o dată cu trecerea timpului oamenii își mai așază lucrurile și au mai mult timp să vină la biserică. Cumva este normal ca frecvența să crească o dată cu vârsta. Nu m-aș grăbi să judec pe nimeni, înainte de a mă judeca pe mine, pentru cei pe care nu i-am convins. Pot însă să-i asigur pe toți că prezența la biserică nu este pierdere de timp. E timp câștigat, iar slujbele au o dimensiune numai bună să intri în atmosferă, să trăiești, să simți. Nu poți simți nimic dacă vrei să treci prin biserică ca prin scanerul de la aeroport. Pot să-i mai asigur pe toți că tot ceea ce propune biserica, inclusiv postul, este deja experimentat așa că, în loc de zeci de variante contradictorii e bine să mergem pe o cale bătătorită.
Mersul la biserică are piedici. Trebuie să ai voință pentru a deveni deprindere. Însă este frumos, este tare frumos să fii în relație cu Dumnezeu, să vorbești cu Dumnezeu prin rugăciune, să te speli de toate pe care le trăiești în rest și să te simți iertat, ocrotit, binecuvântat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci