Ioan Aurel Pop, criticat de Institutul „Elie Wiesel” pentru trecerea sub tăcere a rolului Jandarmeriei în exterminarea evreilor și romilor

Pixabay
Pixabay

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost criticat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel” pentru organizarea unui eveniment al Jandarmeriei.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost criticat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel” pentru că a participat la organizarea unui eveniment al Jandarmeriei, trecând sub tăcere rolul instituției în exterminarea evreilor și romilor.

„Ion Aurel Pop ignoră iarăși memoria victimelor Holocaustului. Academia a găzduit ieri, 1 aprilie 2021, o manifestare pentru aniversarea a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. În cuvântul din deschidere preşedintele Academiei a declarat, printre altele, că „Jandarmeria Română s-a acoperit de glorie şi pe câmpul de luptă[…] cu precădere în cele două războaie care ne-au marcat destinele în secolul XX”. Nici unul dintre vorbitorii care i-au urmat nu au menţionat rolul pe care instituţia Jandarmeriei l-a avut în exterminarea evreilor şi romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La răstălmăcirea istoriei Holocaustului au contribuit şi imaginile care erau proiectate”, arată Institutul Elie Wiesel într-o postare pe Facebook, conform G4Media.

Mai multe portrete ale unor foști comandanți ai Jandarmeriei au fost folosite în cadrul evenimentului. Comandanții sunt numiți de Institut „criminali de război”. 

„Organizatorii au considerat potrivit să ilustreze evenimentul, printre altele, şi cu portretele unor criminali de război: Constantin Z. Vasiliu şi Ioan Topor, comandanţi ai Jandarmeriei a căror responsabilitate pentru moartea evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Transnistria este de necontestat. Istoricul Ioan-Aurel Pop a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment că Academia Română „asigură paza, protecţia şi ordinea în cultură”. Din păcate, se pare că sub protecţia președintelui Academiei nu se regăseşte ordinea spiritului critic în citirea istoriei”, arată Institutul Elie Wiesel în postarea citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel