Vicepreședintele SNAP România, Ioan Cănărău, a recurs, joi, la un protest extrem: a intrat în greva foamei. Astfel, explică el, încearcă să atragă atenția asupra abuzurilor la care sunt supuși polițiștii de către șefii din Poliția Română. Cănărău, care conduce Biroul Teritorial Neamț al SNAP, ne-a declarat că s-a trezit cu o plângere penală pe numele său, depusă de șeful Poliției mun. Roman, după ce a filmat doi indivizi care ar fi ultragiat cinci polițiști, iar, ulterior, a comentat imaginile respective.
În data de 08.04.2014, o patrulă a Poliției Locale din Roman a solicitat sprijin din partea a trei agenți de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Roman, pentru gestionarea unui scandal provocat de doi bărbați, în fața unui bar. În urma intervenției, toți polițiștii, atât cei din cadrul Poliției Locale Roman, cât și cei din cadrul Poliției Roman, au fost ultragiați de către doi indivizi. După ce au fost conduși la sediul Poliției Locale Roman, cei doi scandalagii i-au înjurat și lovit pe polițiști, amenințându-i cu moartea, spune liderul SNAP Neamț.
În cazul polițiștilor locali, au fost întocmite acte premergătoare privind săvârșirea infracțiunii de ultraj la adresa lor. În privința polițiștilor s-a refuzat întocmirea acestora de către ofițerul aflat la comanda unității, ne-a explicat vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție, care i-a filmat pe cei doi scandalagii cu telefonul personal.
Șeful Poliției mun. Roman a depus o plângere penală împotriva lui Ioan Cănărău, pe care l-a acuzat de săvârșirea infracțiunii de compromitere a intereselor justiției, pentru că ar fi comentat imaginile respective. Iată imaginile filmate de liderul SNAP Neamț:
Cănărău spune că liderii locali ai Poliției mușamalizează astfel de cazuri, pentru a nu afecta în vreun fel imaginea Poliției Române și pentru a nu avea de suferit în ochii șefilor de la Centru. El se apără invocând art. 277 alin. 4 din Noul Cod Penal: ”Nu constituie infracțiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activități ilegale comise de autorități într-o cauză penală”.
Amendat pentru protest
Pentru a atrage atenția asupra acestor lucruri, Ioan Cănărău a protestat luni și marți în fața sediului Poliției Roman, îmbrăcat într-un tricou inscripționat cu un mesaj prin care îi solicită demisia șefului Poliției Roman. După ce luni a primit un avertisment, marți, vicepreședintele SNAP România a fost amendat cu 1.000 de lei.
Demers extrem - greva foamei
Ioan Cănărău a intrat, joi, în greva foamei, pe holurile Poliției Roman. El ne-a explicat ce l-a determinat să recurgă la acest demers extrem:
„Zilele astea am fost supus mai multor abuzuri, după ce am încercat să protestez în fața Poliției în mod legal. S-a încercat intimidarea mea, am fost sancționat de două ori pentru niște contravenții închipuite, care nu se regăsesc în niciun text de lege. Primăria a greșit și nu s-a conformat legii și nu a emis niciun document care să interzică protestul organizat de mine. Jandarmii au hotărât ca eu să fiu sancționat. Mai este problema ultrajului. Și multe alte probleme din tot sistemul de poliție. Astfel că eu am hotărât să protestez în fața Poliției Române și să intru în greva foamei”.
Întrebat ce l-ar putea determina să renunțe la protest, liderul SNAP Neamț a spus:
„Vreau să ajungă problemele astea și semnalul pe care încerc eu să îl trag la urechile ministrului. Iar dacă ajung, să fie tratate cu seriozitate, pentru că, până la urmă, problemele acestea din sistem trebuie să le afle și opinia publică, într-un mod care să atragă atenția.
Vreau să fac cunoscut ce se întâmplă și aici, și în tot sistemul de poliție, pentru că toată lumea, toți șefii noștri mușamalizează abuzurile semnalate de noi.
(...) Eu am înțeles că imaginea Poliției contează foarte mult și că ar fi afectată de tot acest scandal. Imaginea Poliției o afectează polițiștii corupți și șefii incompetenți, nu un lider de sindicat care prezintă realitatea cruntă”, a încheiat Ioan Cănărău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu