Chirurgia robotică s-a impus, în scurt timp, ca fiind metoda cea mai sigură şi mai avantajoasă pentru medici şi pacienţi în cazul operaţiilor necesare în cancerul de prostată sau alte afecţiuni urologice.
Prof. Dr. Ioan Coman, invitat la DC News în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate", a vorbit despre domeniile urologiei în care chirurgia robotică s-a impus, în scurt timp, ca fiind cea mai bună metodă de operaţie în cazul cancerului de prostată şi al tumorilor renale. O metodă prin care pacientul are şanse mari de a reveni la viaţa normală.
“Trendul chirurgiei şi al urologiei în particular este cel am minim invazivităţii. Chirurgia laparoscopică are o istorie de peste 20 de ani în România, iar cea laparoscopică asistată de către robotul chirurgical “Da Vinci”.
Pentru cancerul de prostată, comparativ cu chirurgia standard laparoscopică sau chiar cu chirurgia clasică, avantajele sunt acelea ale aborduri minim invazive pentru peretele abdominal al pacientului, vizibilitatea 3D care este un factor extreme de util pentru doctoral care operează în spaţii extreme de greu accesibile, iar pentru pacient oferă şansa mare a unei operaţii aproape nesângerânde şi - atunci când diagnosticul e într-o fază precoce – să aibă şansa de a fi corect şi bine operat din punct de vedere oncologic, dar şi să-i confere o revenire la viaţa normală.
O altă alternative pentru care robotica trebuie stimulată în urologie este pentru tumorile de dimensiuni mai mici în care se poate face doar o exereză a tumorii renale, lăsând rinichiul sănătos pe loc. E un lucru fantastic să scoţi o tumoră dintr-un rinichi, să nu sângereze, să-şi reia rapid funcţia. În urologie, acestea sunt domeniile de interes pentru robotică”, a declarat Prof. Dr. Ioan Coman.
Urmăreşte declaraţiile lui Ioan Coman aici:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News