Ioan Holender, Cetățean de Onoare al Iașiului: “Sunt mândru că vin din ţara aceasta”

În Sala „Vasile Pogor” a Primăriei din Iaşi, s-a desfăşurat festivitatea de acordare a Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași maestrului Ioan Holender.


După un moment muzical susţinut de Corul Juniorii al Operei Naționale Române din Iași, coordonat de Raluca Zaharia, Laudatio a fost rostit de Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii de Stat „Moldova”.

„Este o mare onoare pentru mine să ofer acest titlu. Este şi o sarcină atât pentru mine, cât şi pentru ceilalţi primari care vor urma, ca în panoplia cetăţenilor de onoare să avem doar personalităţi de care am avut şansă în acest an. Cred că provoacă tânăra generaţie să intervină puternic în cultură, în artă, iar generaţia trecută de vârsta tinereţii să vină cu sprijinul, cu profesionalismul, cu tot ce a dobândit de-a lungul timpului şi să o îndrume”, a declarat primarul Mihai Chirică.

Citește și: Un Brâncuși necunoscut se dezvăluie la Londra

La rândul său, Ioan Holender a declarat după primirea acordării plachetei de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași: „Am avut marea onoare şi marea bucurie să primesc aceste onorificenţe de la multe oraşe din ţară şi titluri de Doctor Honoris Causa de la diverse universităţi, dar cumva apogeul a toate cele primite, inclusiv Steaua României, este aceasta de la Iaşi, mama ţării, cum îi spun eu. Niciodată nu aş fi putut visa să ajung să obţin acest titlu. Este o exagerare, dar acolo unde există exagerări există şi un pic de adevăr. Am încercat şi în mare parte am reuşit să arăt Vienei că nu avem numai voci deosebite, dar că avem şi un trecut şi un prezent cultural. Cât de cât am reuşit să dau ceva înapoi acestei ţări de unde vin, de care mă simt legat, unde mă simt acasă. Sunt bucuros şi, dacă nu consideraţi că e o exagerare, sunt mândru că vin din ţara aceasta”, a declarat Ioan Holender.

La eveniment au participat directori ai principalelor instituţii de cultură din Iaşi, rectori şi foşti rectori ai universităţilor ieşene, consilieri locali, reprezentanţi mass-media etc.

Ioan Holender s-a născut în data de 18 iulie 1935 la Timişoara. (…) A crescut învăluit în familie de trei culturi, iar Timişoara natală sporea straturile identitare prin diversitatea ei tipică. Cu toate acestea Holender nu uită să afirme că «cea mai influentă dintre identităţi, cea mai statornică, cea care a supravieţuit tuturor întâmplărilor, a fost cea românească».

Citește și: Cărţi care au o magie unică

Au fost 19 ani de mari performanţe artistice şi manageriale ale lui Ioan Holender la Opera din Viena, fiind cel mai longeviv director al acestei instituţii. Acolo era mai cunoscut decât Cancelarul Austriei, Wolfgang Schüssel.

Ioan Holender se baza întotdeauna pe intuiţie, talent, pe rapiditatea deciziilor, tenacitate, pe faptul că ştia să adulmece valoarea.

A fost adeptul unor concepte considerate avangardiste în epocă şi a lucrat cu regizori cu o viziune inovatoare, cu puneri în scenă îndrăzneţe ale operelor clasice. Printre regizorii cu care a colaborat se numără Willy Decker, Herbert Wernicke, Gotz Friedrich, Claus Guth, Marco Arturo Marelli, Silviu Purcărete și Andrei Șerban.

Cele două decenii de directorat la cârma Staatsoper au dovedit în primul rând credibilitatea sa. A adus la lumina rampei lucrări necunoscute sau uitate, la fel ca şi în Festivalul Enescu. Printre altele, şi Oedip-ul enescian. A făcut în aşa fel încât Staatsoper Wien să ţină cont de ritm, de pulsaţie, de tempo. Asta a făcut ca ea să fie atât de apreciată pe plan internaţional. ”Holenderismul” a ieşit la suprafaţă.

Îmi aduc aminte ce fastuoasă sărbătoare i s-a făcut la Viena, când a părăsit Staatsoper Wien. La Gala care a durat peste 6 ore, au participat dirijori celebri, de la Zubin Mehta la Antonio Pappano, de la Ferruccio Furlanetto la Daniel Barenboim, la interpreţi de renume, de la Anna Netrebko la Placido Domingo şi multe alte personalităţi ale lumii...

După 14 ani, ”era Holender” s-a încheiat la Festivalul George Enescu. Fără el, acest miacol care este Festivalul George Enescu nu ar fi ajuns în conştiinţa lumii. Împlinirile sunt enorme.

Ioan Holender a reuşit să catapuleze Festivalul la un nivel internaţional de prim rang, în aşa fel încât să devină un adevărat brand de ţară.

Citește și: Începe Festivalul Naţional de Teatru!

Acum, Ioan Holender este consilier artistic la Metropolitan Opera, membru permanent în juriile concursurilor de canto Operallia, Placido Domingo şi International Vocal Competion ‘s-Hertogenbosch. Totodată realizează o serie de emisiuni Kul Tour mit Holender a postului de televiziune Servus din Viena, transmisă în fiecare sâmbătă la o oră de mare audienţă, filmată în toate ţările europene. De notorietate sunt și câteva emisiuni despre România: despre Cluj, despre Fabrica de instrumente de la Reghin, despre Bucureşti, cu frumuseţea Palatelor Regale şi Prezidenţiale.

Ioan Holender a fost director al Operei de Stat din Viena în perioada 1992 – 2010 şi preşedinte şi director artistic al Festivalului de Muzică „George Enescu“ în perioada 2003 – 2015. În martie 2010 a devenit cetăţean de onoare al oraşului Viena, iar în 2011 i s-a acordat acelaşi titlu de către municipiul Timişoara, oraşul său natal. Holender este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, al Universităţii de Vest din Timişoara, al Academiei de Muzică din Sofia şi al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj.

Şi astăzi, ca şi ieri, maestrul Ioan Holender mărturisea “Mă leagă de acest moment ceva asemănător unui cerc magic. Un cerc care aparţine şi poveştii mele”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel