Directorul direcţiei de cultură din Maramureş, Dr. Ioan Marchiş, vorbeşte despre ultimele cercetări asupra semnelor şi simbolurilor geometrice din arta maramureşeană. Acesta scoate în lumină faptul că România s-a născut peste un depozit foarte interesant de informaţie, punctând detalii semnificative asupra unor vase care îşi au rădăcinile arhitecturale în antichitate.
Recent, Muzeul Ţăranului Român l-a avut oaspete pe unul dintre cei mai mari cercetători români, dr. Ioan Marchiş. Acesta a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat câteva din secretele ascunse în simbolica arhaică pe care o regăsim în anumite vase ce provin din nordul Transilvaniei. Semnele şi-au găsit explicaţia abia în timp, răspunsul având să-şi afle originea în secolul 15 î.Hr.
Printre simbolurile aduse în discuţie amintim rombul, triunghiul, spirala, simbolul solar sau linia frântă. Domnul director a atras atenţia asupra faptului că nimic din inscripţiile de pe vasele prezentate nu este pus la întâmplare, toate formele şi imaginile având o insemnătate profundă care se leagă de natura vieţii, renaştere, cultul Soarelui şi cultul Marii Zeiţe Mame. Mesajul pe care Ioan Marchiş îl regăseşte la fiecare obiect pe care l-a prezentat este acela că "ai murit dar vei reînvia".
Asocierile pe care acesta le-a făcut au uimit publicul prezent, concluziile venind ca nişte răspunsuri la anumite întrebări pe care oricine şi le poate pune în viaţa de zi cu zi. După cum a ţinut să precizeze, doctorul a afirmat că " oralitatea ocupă întreaga istorie a omenirii, ea este a lui Dumnezeu" ca urmare a întrebărilor cu privire la sursa informaţiilor ce au dus la concluziile spuse.
Directorul fondator al Academiei Daco Romane, Geo Stroe, i-a înmânat lui Ioan Marchiş la finalul conferinţei o diplomă ca semn de omagiu şi respect pentru întreaga operă de creaţie realizată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News