Cel mai rău caz posibil

Militarii se pregatesc intotdeauna pentru cel mai rau caz posibil; daca esti pregatit pentru acesta, orice altceva ti se pare mai usor de rezolvat. Lucrul este valabil si in politica.

Cineva ma intreba zilele astea care ar putea fi cel mai rau caz posibil pentru Romania acum, inainte de cel de-al doilea tur al algererilor prezidentiale.

Daca plecam de la disperarea lui Basescu, care ar face orice pentru a impiedica Victoria lui Victor Ponta duminica viitoare, de la scenariul descris de premier in emisiunea "Punctul de Intalnire" a lui Radu Tudor ieri seara, in care vorbea despre intentia lui Basescu de a se agata de o situatie “exceptionala” pentru a-si prelungi mandatul si dupa 22 decembrie 2014, de la manifestatiile organizate de ACL privind votul din diaspora, unele caracterizate de violenta, de la stirile privind nu stiu ce organizatie asa-zis civica, care intentioneaza sa organizeze o mare manifestare anti-Ponta si anti-PSD vinerea urmatoare, scenariul cel mai rau posibil mi se pare organizarea unei mari provocari de strada la sfarsitul campaniei, exact inaintea votului.

Speranta “organizatorilor” ar putea fi ca autoritatile sa trebuiasca sa intervina in forta,  obligandu-l pe premier fie sa le sustina in actiunea lor, ceea ce este de asteptat sa il descalifice, fie sa le puna la punct, ceea ce este de asteptat sa produca abandonarea lui de acestea, ambele cu o zi inainte de vot. Se sconteaza, probabil, ca marea emotie produsa in societate va determina electoratul sa se reorienteze dinspre Victor Ponta, responsabilul,  in timp ce Klaus Johannis va fi “neprihanitul”, “cel fara de vina”, meritand, deci, sa primeasca votul romanilor!? 

Antecedente mai gasim atat in istoria mai indepartata, cat si mai recenta. Astfel, asa cum aratam in cartea “Jurnal de Front”, unde am publicat un document in acest sens, liberalii au organizat un asemenea protest de strada in vara anului 1865, in timp ce domnitorul Cuza se afla la bai in strainatate, protest prost administrat de autoritati, ceea ce a contribuit ulterior la abdicarea  domnitorului Mai recent, cum aratam tot in acea lucrare, mineriada din septembrie 1991 pare sa fi urmarit inlaturarea de la putere a presedintelui Iliescu, confruntat cu violentele de strada produse de mineri, in conditiile in care guvernul facuse un pas inapoi, declinandu-si competenta. Numai faptul ca presedintele a ajuns la un accord cu minerii ca acestia sa paraseasca Bucurestiul a salvat situatia, lucru remarcat ulterior si de unii din vizitarorii straini care au trecut atunci prin Romania.

O analiza a unui asemenea scenariu il plaseaza in timp vineri dupa masa, 14 noiembrie 2014, inaintea meciului cu Irlanda, pentru a le permite “ultrasilor” sa participe si ei dupa terminarea partidei, tinand seama ca ora oficiala de inchidere a campaniei este sambata dimineata la ora 7:00.

Sigur, ce am spus mai sus reprezinta raspunsul meu la intrebarea pusa, insa speranta mea este ca lucrurile sa nu degenereze intr-atat incat el sa devina, chiar si partial, realitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel