Ioan Mircea Pașcu: În 1994, rușii mi-au propus dezmembrarea Ucrainei. Am refuzat!

Sursă foto: Facebook Ioan Mircea Pașcu
Sursă foto: Facebook Ioan Mircea Pașcu

Ioan Mircea Pașcu, ministru al Apărării între 2000 și 2004, a vorbit despre extinderea Alianței Nord-Atlantice.

Ioan Mircea Pașcu, ministru al Apărării între 2000 și 2004, a fost invitat la România TV unde a vorbit despre mai multe lucruri care s-au întâmplat în anii ’90, premergătoare a ceea ce vedem astăzi în Ucraina:

„Pot să vă spun că, în 1994, atunci când eram secretar de stat la Ministerul Apărării, a venit ministrul Pavel Graciov în România, m-a tras de o parte și m-a întrebat: Domn’le, ce părere aveți voi, românii, dacă noi împreună cu cei din jur am împărți Ucraina, că Ucraina are 3 părți distincte, cea de răsărit, rusească, ce ne aparține nouă, Crimeea, care ne aparține tot nouă și Ucraina propriu-zisă, partea de vest?

Aceste lucruri erau în planurile lor încă de atunci. Bineînțeles că răspunsul pe care l-am dat a fost că România nu e interesată de asemenea lucruri, în concordanță cu ceea ce refuzasem anterior. La dezmembrarea Iugoslaviei, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, România a fost invitată să ia părți din Iugoslavia, dar nu a luat. Bulgarii, în schimb, au luat. Am fost invitați să luăm părți din Slovacia, atunci când s-a rupt Cehoslovacia și a fost ocupată, noi nu am luat. Polonezii au luat și, până la urmă, situația a fost că polonezii au devenit ei înșiși victime. Această chestiune cu dacă suntem în NATO e mai rău decât dacă am fi fost în afara NATO este o răsucire a clepsidrei logicii.“, a zis, la România TV, Ioan Mircea Pașcu.

CITEȘTE ȘI    -    MAE l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin

Nu a existat un acord între Gorbaciov și Occident

Fostul ministru al Apărării a venit cu explicații și despre presupusul acord care ar fi existat între Gorbaciov și Occident, ca NATO să nu se extindă spre est:

„Nu există nicio înțelegere între Rusia și NATO, acest lucru a fost confirmat de translatorul lui Gorbaciov care a spus negru spre alb că nu s-a promis acest lucru (n.r. ca NATO să nu avanseze spre est). În 1990 nu se discuta despre extinderea NATO. Singura discuție a fost legată de teritoriul RDG-ului (Republica Democrată Germană) care, prin unificare, intra în componența Germaniei.

Atunci, problema era Germania - stat NATO, RDG-ul - fost stat al Tratatului de la Varșovia, existând un acord la vremea aceea ca pe teritoriul RDG-ului să nu fie staționate forțe și armamente NATO. Acest sistem a fost extins și celorlalți membri care au intrat ulterior. Când am intrat în NATO, noi am intrat politic, nu și militar. NATO nu a avut planuri de pregătire de apărare pentru noi“, a spus Ioan Mircea Pașcu.

CITEȘTE ȘI    -    Val de refugiați în Vama Siret. Femeie din Ucraina: Mă duc la Mănăstirea Putna să mă rog pentru țara noastră!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel