Ioan Mircea Pașcu: Uniunea Europeană trebuie să continue ajutorul dat milioanelor de refugiați sirieni

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), a cerut la Strasbourg, Uniunii Europene și statelor membre UE, să fie în fruntea eforturilor internaționale de răspuns la grava problemă umanitară a refugiaților sirieni. "Uniunea trebuie să continue implicarea, deja puternică, în gestionarea consecințelor sociale ale războiului civil pentru poporul sirian", a precizat Ioan Mircea Pașcu.

Intervenția a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European, dedicată situației refugiaților sirieni.

Europarlamentarul PSD a punctat: "Siria marchează o ruptură între "Grand Politics" (înțeleasă ca interacțiunea dintre marile puteri) și materializarea acestei politici pe teren, ceea ce duce la suspendarea principiului "responsabilității de a proteja. În Siria, atât intervenția cât și non-intervenția implică mari costuri" a evidențiat Ioan Mircea Pașcu.

"Ceea ce contează, înainte de toate, este însă poporul sirian!" a subliniat vicepreședintele AFET.

"Războiul civil a generat milioane de refugiați, atât pe plan intern cât și în afara granițelor. Aceștia s-au refugiat, confruntați cu insecuritatea, doar pentru a regăsi această insecuritate în noile locații, complicând astfel ecuații politice, de securitate și economice deja foarte complexe, așa cum demonstrează, de altfel, situația din Liban și Iordania."

În opinia sa: "soluția pentru problema refugiaților sirieni poate fi găsită doar în Siria și este exclusiv politică. Lucrurile au mers însă prea departe pentru ca un dialog cu regimul Bashar să mai poată fi posibil. Mai mult decât atât, opoziția continuă să fie fragmentată iar implicarea străină continuă, fără întrerupere, de partea ambelor tabere, complicând astfel situația cu fiecare zi care trece".

"În aceste condiții ne putem întreba câte vieți ar fi fost salvate și câte distrugeri ar fi fost evitate, dacă Consiliului de Securitate al ONU i-ar fi fost permis să acționeze mult mai devreme în acest conflict?"

Vicepreședintele AFET a concluzionat: "Uniunea Europeană și statele membre, deja foarte implicate în gestionarea consecințelor sociale ale războiului civil, trebuie să fie în fruntea eforturilor internaționale de răspuns la această problemă umanitară a cărei gravitate creşte exponențial!"

Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel