Ioana Constantin: Preţul gazelor a explodat azi. Şantaj făcut de Rusia

Foto: Facebook Ioana Constantin
Foto: Facebook Ioana Constantin

Ioana Constantin transmite un mesaj legat de criza energetică. 

"Prețul gazelor a explodat în Europa azi, cu peste 30%, din cauza livrărilor limitate din Rusia. Vorbim despre un șantaj pe care îl fac Federația Rusă și Gazprom, un șantaj prin care Rusia pune deliberat la zid statele europene mai ales în contextul Nord Stream. 

În România, avem deja o problemă cu explozia prețurilor la energie și gaze care dus la scumpiri în lanț la toate produsele. Și rămâne intrebarea: ce se va intampla din luna aprilie; Guvernul are obligația să aducă deja soluții, altfel vom repeta sceneriul facturilor uriașe din toamnă care au afectat nu doar cetatenii, ci și firmele și instituții publice", apreciază Ioana Constantin.

 Preţurile gazelor naturale în Europa cresc, pe fondul tensiunilor geopolitice

Preţurile gazelor naturale în Europa au crescut miercuri, în condiţiile în care conducta Yamal, care livrează gaze naturale din Siberia în Europa, continuă să funcţioneze în sistem reverse, pentru a 16-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia, transmite Reuters.

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat miercuri un avans de 6%, după ce marţi preţurile gazelor naturale în Europa au crescut cu peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică, într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute.

Cotaţiile la gazele naturale au urcat miercuri dimineaţă la 91,25 de euro pentru un Megawatt-oră, după ce anterior se tranzacţionaseră la 95,35 MWh.

Un număr crescut de nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa, ceea ce creşte aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei, iar vremea blândă diminuează cererea pentru combustibil, transmite Agerpres.

Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze, însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel