Adrian Câciu a gafat-o. Din nou.
„Cam 80% din așa zișii antreprenori sunt doar niște angajați care se visează oameni de business. Niște săraki!”, a scris Adrian Câciu recent, cu puțin timp înainte să ajungă ministru de Finanțe.
Ioana Constantin, jurnalistă B1 TV, a comentat acest subiect.
„De la săracii aceștia vrea acum Guvernul României să facă mai mulți bani cu noile măsuri fiscale. Este absolut inadmisibil ce spune ministrul Finanțelor, chiar dacă, la vremea respectivă, nu era în funcție.
Puteați fi și clovn în Piața Unirii și să împărțiți baloane la copii, nu contează ce funcție aveați când ați scris așa ceva. Opiniile pe care le aveți se transformă în politici de fiscalitate pe care astăzi le derulați în Guvernul României. Presupun că, între timp, nu v-ați schimbat total opinia.
Între timp, acești antreprenori, pe care îi făceați săraci, au devenit oameni de business? Absolut șocant acest limbaj. M-am întâlnit des cu Adrian Câciu în platourile de televiziune, dar nu m-am gândit că poate avea o astfel de gândire. Vorbim despre o gândire a unui om care astăzi este ministrul Finanțelor, omul care face politici pentru mediul de afaceri.
Domnule Câciu, dacă ai și un butic la marginea blocului, și dacă ai o covrigărie, un salon de înfrumusețare, dacă ai o firmă cu doi angajați, nu ești sărac! În numele acestor oameni care vă plătesc salariul și pe care i-ați făcut săraci vă spun doar un lucru: să vă fie rușine! Ați făcut un ghiveci în acest plan de măsuri fiscale, inclusiv cu impozitarea clădirilor”, a zis Ioana Constantin, la B1 TV, în cadrul emisiunii Politica Zilei pe care o puteți urmări zilnic de la 16:00 la 18:00.
Mugur Ciuvică a criticat în termeni duri măsura impozitării contractelor part-time în regim de normă întreagă, măsură introdusă de ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, în Codul Fiscal.
După ce analistul Bogdan Chirieac a catalogat drept "noaptea minţii" modificările aduse de PSD la Codul Fiscal, modificări explicate pe larg de Elena Cristian, analist DC BUSINESS, AICI, Mugur Ciuvică a făcut câteva comentarii cu privire la "lumina Adrian Câciu".
„Actualul Guvern a decis ca toate taxele salariale (cele mai mari din UE), în cazul unor contracte part-time, să fie plătite la nivelul salariului minim pe economie.
Să calculăm la o sumă aleasă întâmplător:
- în prezent: 2 ore/zi: primește 414 lei/lună iar angajatorul mai plătește la stat 212 lei, adică un brut de 638 lei/lună.
- de la 1 august: dacă menține netul de 414 lei/lună, că nu are ce să-i dea în plus de lucru sau angajatul nu vrea normă întreagă, angajatorul va plăti 1083 lei la stat. Brutul devine astfel 1597 lei. Dacă se trece la normă întreagă (1524 lei net și 2607 lei brut), creșterea pentru angajator este de 1967 lei.
Vi se pare că asta e majorare de impozite și taxe... Nuuuuu, domnilor din Pesedeu sunt de acord cu dvs, este micșorare de impozite și taxe... Sau eliminare de facilități. Am auzit că următoare mișcare pe care o vești face va fi modificarea DEX-ului, prin înlocuirea cuvântului majorare cu eliminare, reducere sau... ”facem ce vrem noi, fraierilor”.", a punctat Elena Cristian.
„Propunerea luminii finanţelor româneşti. O nebunie"
„E clar că nu este iniţiativa lui CIucă, nu cred că ştia de angajaţii part-time. E propunerea luminii finanţelor româneşti actuale, domnul Câciu, ăsta care e de la PSD. E o nebunie, într-adevăr. E o chestie mai veche, au mai făcut asta. Cred că pe vremea lui Dragnea, înainte să îl bage la puşcărie, era Olguţa Vasilescu atunci. Au revenit la chestia asta şi au făcut o chestie normală, la part-time se impozitează doar cele două ore. Acum au revenit la chestia dinainte. Ei motivează, dar e o motivare stupidă, că ar exista, o fi făcut calcule domnul Câciu, unii angajaţi care sunt part-time dar lucrează 8 ore şi fac evaziune. Poate se şi întâmplă. Au spus ei atunci că dacă se întâmplă asta, radem pe toţi cu part-time şi îi obligăm, indiferent câte ore au în contract, pe angajatori să plătească taxe la valoarea salariului minim pe economie.
Ceea ce e o aberaţie, pentru că se întâmplă lucruri aiurea, fără nicio evaziune. Sunt tineri, în mod special, care mai învaţă, mai fac alte activităţi, şi îşi iau 2-4 ore de muncă ca să câştige câţiva firfirei. Dar ei atât lucrează. Am înţeles că sunt oameni care se pregătesc pentru masterate, etc. Au şi alte activităţi, şi atunci se angajează 2-4 ore. Ei, ăştia pe ideea că undeva se face evaziune fiscală, în sensul că se angajează unii pe 2 ore şi muncesc 8 la negru... S-o întâmpla, dar du-te peste ăia care fac evaziune, nu bloca contractele part-time peste tot. Sunt şi companii mari care folosesc part-time-ul. E o aberaţie! Ăştia care lucrează 2-4 ore mai strâng un bănuţ pentru ei, să mai meargă la un festival. Pe toţi i-au blocat. Eram convins că o fac de la 1 ianuarie, nu de la 1 august, pentru că sunt oameni care au şi ei planul de afaceri făcut, socotelile făcute. Şi angajaţii respectivi, dar şi patronii care ştiau că au un om, 2 ore pe zi, care ajută la nu ştiu ce chestie. Pe ăla nu îl mai păstrează. Sau îl păstrează, dar trebuie să dea 600 lei la stat ca să îi dea omului 400 lei în mână.
Da, e o aberaţie!", a punctat Mugur Ciuvică. Vezi continuarea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News