Ioana Constantin atrage atenţia asupra problemei veniturilor reduse ale unei mari părţi dintre români.
Publicitate
"40-50 de lei, aceste sume le rămân, în medie, românilor cu venituri mici pentru sănătate, educație sau cultură, intr-un calcul cu privire la coșul minim. De aici și calitatea vieții scăzută, de aici și vulnerabilitatea în fața bolii, de aici și educația precară.
În ultimul an, mai ales pe fondul pandemiei, calitatea vieții românilor a scăzut. O vedem simplu chiar din sumele prinse în coșul minim. Cei mai mulți bani cheltuiți merg spre utilități și întreținerea locuinței; cei mai puțini spre sănătate.
Îmbunătățirea calității vieții românilor trebuie să fie în centrul obiectivelor de guvernare pentru următorii ani. Este singura soluție pentru a convinge românii din Diaspora să revină acasă, singura soluție pentru a crește speranța de viață, singura soluție pentru a-i ține în România pe tineri", transmite Ioana Constantin (PMP) printr-un mesaj publicat pe Facebook.
Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi prelungească trendul pronunţat crescător până spre mijlocul anului viitor, implicit să urce mai mult deasupra intervalului ţintei şi peste valorile previzionate anterior, în principal ca efect al majorărilor ample anticipate a fi consemnate de preţurile produselor energetice în trimestrele IV 2021 şi I 2022, arată Banca Naţională a României (BNR), într-un comunicat.
"În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2021, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Prognoza actualizată evidenţiază o semnificativă înrăutăţire suplimentară a perspectivei inflaţiei pe aproape întregul orizont de prognoză, sub impactul puternic al şocurilor pe partea ofertei, în condiţiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale a fost din nou revizuită considerabil în sens ascendent, mai cu seamă pe termen scurt.
Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi prelungească trendul pronunţat crescător până spre mijlocul anului viitor, implicit să urce mai mult deasupra intervalului ţintei şi peste valorile previzionate anterior, în principal ca efect al majorărilor ample anticipate a fi consemnate de preţurile produselor energetice în trimestrele IV 2021 şi I 2022, în contextul ascensiunii abrupte a cotaţiilor internaţionale. Ulterior, ea va cunoaşte însă o ajustare descrescătoare relativ alertă, revenind în trimestrul III 2023 în interiorul intervalului ţintei, pe fondul unor ample efecte de bază, precum şi în condiţiile creşterii probabil mult mai lente a excedentului de cerere agregată, pe o traiectorie sensibil mai joasă decât cea prognozată în august", se spune în comunicatul privind Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu