Ioana Constantin atrage atenţia asupra dosarului Mineriadei şi spune că justiţia are o obligaţie uriaşă faţă de toţi românii.
"Justiția din România are o obligație uriașă față de toți românii: dosarul Mineriadei din 13-15 iunie. Nu vom fi niciodată o societate liberă cât purtăm cu noi aceste crime oribile de la începutul anilor ”90.
În acele zile, libertatea și demnitatea au fost călcate la propriu sub bocanci, au fost lovite direct de bâtele minerilor. Teroarea și violențele instaurate pe străzile din București, arestările ilegale, minciuna oribilă, loviturile primitive administrate tinerilor, femeilor, bătrânilor, oamenilor liberi indiferent de vârstă sunt una dintre cele mai cutremurătoare imagini din istoria noastră recentă. Atunci Iliescu și ai lui au zdrobit speranța oamenilor, atunci a început unul dintre cele mai mari valuri de plecări în diaspora. Oameni bătuți până la leșin, bătuți până au făcut pe ei, umiliți și zdrobiți sub lovituri au ales să plece definitiv. Părinți care au murit așteptând dreptatea pentru copiii lor și tineri care încă mai caută dreptate pentru părinții lor. Atunci propaganda și comunismul au învins adevărul și libertatea. Dar nu doar atunci, cât timp nu se face lumină, trăim în bezna fesenistă a lui Iliescu și a tuturor celor care au urmat ordinele.
Fiecare generație trebuie să știe despre sângele vărsat la mineriade. Libertatea se apără în fiecare zi, iar dreptatea trebuie cerută până la capăt", a scris Ioana Constantin pe Facebook.
Florin Cîțu, primul ministru al României, a transmis un mesaj la împlinirea a 31 de ani de la ”Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990:
„Au trecut 31 de ani de la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei noastre postdecembriste, când cercuri ale puterii de atunci au învrăjbit români contra români. Acțiunile de reprimare a manifestației-maraton din Piața Universității și mineriada din 13-15 iunie 1990 au demonstrat cât de grave pot fi consecințele diversiunilor și manipulărilor: oameni uciși, răniți și democrația pusă în pericol.
Sunt lucruri care rămân în memoria colectivă, răni încă deschise atât timp cât nu știm adevărul și vinovații. Justiția este încă datoare românilor în această privință.
Nu trebuie să ne fie teamă de adevăr și să avem înțelepciunea de a cultiva dialogul și de a nu ne lăsa pradă încercărilor unora de a ne dezbina. Vedem cum pandemia ne-a pus pe toți de aceeași parte a baricadei și doar prin eforturile noastre comune începem să revenim la normalitate. Chiar dacă avem opinii diferite, trebuie să ne urmăm drumul comun, construit pe democrație, coeziune socială și relansare economică post-pandemie”, a precizat premierul Florin Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News