Ioana Constantin: ”Problema veche și ipocrită a României”. Azomureș și-a reluat activitatea

Sursă foto: Pexels (Jannis Knorr)
Sursă foto: Pexels (Jannis Knorr)

Combinatul Azomureș și-a reluat astăzi activitatea, iar Ioana Constantin a criticat dur lipsa de organizare și susținere a agriculturii din România. 

”Patru luni a stat închis cel mai mare producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, din cauza prețului la gaze. Azi, Azomureș își reia parțial producția pentru îngrășăminte chimice. În aceste 4 luni, prețul la îngrășăminte a crescut de 3-4 ori, puteau fi cumpărate doar cu plata cash, iar în ultima perioadă producătorii noștri sesizau lipsa produselor de pe piață.

S-au căutat soluții în Iordania, Egipt, Ţările din Orientul Mijlociu - problema veche și ipocrită a României: nici când avem capacitatea de a produce nu suntem în stare să ajutăm companiile noastre să reziste în situații de criză. Cele 4 luni fără activitate vor conta în prețurile la multe produse din agricultură. Guvernul trebuie să asigure sprijin pentru producătorii români, altfel produsele lor vor fi mai puțin competitive în fața celor din state UE, dar mai ales non UE. Dacă ne pasă de producătorii români”, a scris Ioana Constantin pe pagina sa de socializare.

Azomureș și-a reluat astăzi producția

”La momentul respectiv (decembrie 2021-n.red), piaţa gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producţia de îngrăşăminte la preţuri accesibile, nu doar pentru Azomureş, ci și pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeaşi perioadă. În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piaţa energiei din UE a ajuns de la ”maxime fără precedent” la ”criză totală”. În timp ce piaţa gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), acelaşi punct de referinţă a atins un vârf de aproape 345 EUR/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancţiunilor UE”, se arată într-un comunicat al companiei, citat de Ziarul Financiar, conform Mediafax. 

În toată această perioadă, Azomures împreună cu Fertilizers Europe au atras atenţia UE şi Guvernului României că şocul energetic ar putea duce la o criză a îngrăşămintelor şi a alimentelor. În special în contextul restricţiilor exporturilor ucrainene şi ruseşti prin Marea Neagră, experţii estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate şi acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrăşămintelor. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel