Ioana Constantin (PMP) a tras un semnal de alarmă în ceea ce-i privește pe copiii României.
Publicitate
"La finalul lui 2020, peste 75.000 de copii aveau părinţii plecați la muncă în străinătate, dintre ei, peste 13.000 au ambii părinţi plecaţi din țară.
Acestea sunt drame, răni care nu se vindecă niciodată, iar pentru acești copii, de la Guvern la autorități locale și comunitate trebuie găsite soluții de sprijin continuu pentru a-i păstra în școală și pentru sprijin emoțional.
An după an, de cel puțin 2 decenii, între 50.000 și 100.000 de copii au trăit fără unul dintre părinți. Mulți renunță la școală, mulți se luptă cu probleme financiare grave, mulți sunt definitiv abandonați la rude, mulți sunt abuzați fizic, mulți sunt chiar ei părinți pentru frații lor.
Acestea sunt numai date oficiale, în realitate, în fiecare casă, dar mai ales în mintea și sufletul acestor copii e o altă poveste.
Cel mai importat lucru pentru acești copii este să rămână în școală, e nevoie de un program național de sprijin pentru ei", a scris Ioana Constantin pe pagina de Facebook.
Rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populaţiei generale, de la 14,5% la 15,2%, dar creşterea este dramatică în rândul copiilor români - de la 17,7% la 21,4% şi, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%.
Un grup în mod special vulnerabil este acela al copiilor mamelor minore: în 2019, s-au înregistrat 7.977 de mame minore, dintre care 700 aveau sub 15 ani, conform Salvați Copiii.
Pandemia a accentuat inegalitatea de acces la servicii medicale de calitate: 23% dintre părinţi se aflau, în aprilie 2020, în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie şi excluziunea socială au crescut în rândul copiilor români (36,3%), arată datele unui nou raport al Save the Children. Criza pandemică i-a expus acestor riscuri tocmai pe copiii cei mai vulnerabili, iar situaţia este şi mai severă în cazul copiilor cu dizabilităţi, al celor de etnie romă şi al celor în situaţie precară, cum sunt copiii născuţi din mame minore.
În pofida paşilor pozitivi făcuţi de autorităţile române în ultimii ani, inegalităţile şi disparităţile regionale încă există. Încă de dinaintea acestei crize, Salvaţi Copiii România a avertizat că educaţia are costuri ascunse în România, iar România se numără printre ţările în care legătura dinte statusul socio-economic şi rezultatele şcolare este una de cauzalitate.
Totodată, deşi copiii români primesc o masă gratuită zilnică la şcoală, prin programul Cornul şi laptele, există îngrijorări privind calitatea nutriţională a acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu