Ioana Mihăilă ar fi ignorat mai multe avertizări legate de valul 4 al pandemiei. Documente

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății din Guvernul Cîțu, ar fi ignorat avertizările primite de la mai multe instituții importante, legate de valul 4 al pandemiei.

În luna iulie, mai multe instituții și specialiști au trimis către Ministerul Sănătății avertismente cu privire la valul 4 al pandemiei prin care avertizau cu privire la apariția unor noi variante ale virusului și se recomanda testarea cu prioritate.

”Sunt avertismente din mai multe locuri: OMS, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, INSP. Pe bandă rulantă, INSP, la fiecare două săptămâni, a trimis o avertizare ministrului Sănătății Ioana Mihăilă cu privire la ce urmează să se întâmple”, a precizat Mihai Gâdea, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Mihai Gâdea a prezentat documentele în această seară. Vezi AICI documentele.

Youtube video image

"Rareș Bogdan: Mi se pare o chestiune absolut şocantă"

În urmă cu o săptămână, Rareş Bogdan a atras atenţia asupra unor declaraţii făcute de către Ioana Mihăilă cu privire la modul în care a fost gestionată campania de vaccinare şi a fost pregătit valul 4. 

"În urmă cu aproximativ 15 minute am citit o ştire care m-a cutremurat pe Politico în care doamna Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii până acum trei săptămâni, a recunoscut ceea ce premierul Cîţu, eu şi alţii i-am atras atenţia, că dânsa nu a pregătit absolut deloc valul patru. Mi se pare o chestiune absolut şocantă să recunoşti pentru presa din afara României că tu ai fost un ministru dezastruos, ai fost un ministru prost, că ai fost un ministru care-şi recunoaşte, practic, incompetenţa. Ar trebui să răspundă în faţa legii pentru acest lucru", a spus Rareş Bogdan, marţi, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Ce se spune în articolul la care face referire Rareş Bogdan

Articolul se numeşte "Vara pierdută: Europa Centrală și de Est plătește prețul pentru vaccinarea lentă împotriva coronavirusului". Iată câteva pasaje din acesta: 

- ”Toată vara a fost irosită”, a spus Răzvan Cherecheș, director executiv al Centrului pentru Politici de Sănătate și Sănătate Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai din România. ”Guvernul nu s-a pregătit pentru al patrulea val - au crezut că valul va fi unul minim.”

- "Legătura cu ratele de vaccinare este incontestabilă. În Bulgaria, doar 23% din populația adultă este vaccinată, iar în România este de 34%. Alte țări din regiune care au înregistrat creșteri în decese au o acoperire mai bună, dar nu este suficient pentru a conține varianta Delta extrem de infecțioasă. Letonia este la 52% dintre adulți și Lituania la 69%."

- "Cea mai bună pregătire pentru al patrulea val ar fi fost o campanie eficientă de vaccinare”, a spus Ioana Mihăilă, care a fost ministru al Sănătății  în România până în septembrie, când partidul său s-a retras din Guvern și a susținut o moțiune de cenzură care a dus la prăbușirea acesteia la începutul acestei săptămâni. Deși crede că gestionarea de către România a acțiunilor de vaccinare a fost bună, ea a declarat pentru POLITICO că scepticismul populaţiei cu privire la vaccin a fost parțial de vină, la fel ca și Guvernul, inclusiv ea însăși, pentru că ”au fost relaxate prea rapid mesajele cu privire la necesitatea de vaccinare".

Florin Cîțu a acuzat-o pe Mihăilă că nu a semnat pentru a lua 4,7 milioane de euro de la CE pentru testarea COVID

După ce Comisia Europeană a aprobat suma de 4,7 milioane de euro pentru decontarea a 88.350 teste PCR şi 89.760 teste rapid antigen, totul a stat în pixul ministrului Sănătății, care ar fi ținut documentul la sertar din august până-n septembrie, când l-ar fi returnat. 

”Decontarea, rambursarea testelor se poate realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoane solicitante pentru perioada iunie – octombrie 2021. În ceea ce priveşte semnarea contractului de finanţare menţionăm următoarele: acesta a fost transmis spre avizare internă în prima jumătate a lunii august, Direcţia Juridică a discutat de mai multe ori cu ministrul de la acel moment despre necesitatea semnării urgente a acestuia; contractul a fost returnat Direcţiei Juridice neavizat în 7 septembrie. Deci, aceşti bani au fost pierduţi pentru că ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru” spunea Florin Cîțu, la finalul unei ședințe de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel