Ioana Mihăilă, despre cumulul pensie-salariu: "Ar duce la un deficit de personal medical". Solicitare către Turcan

Ioana Mihăilă / Foto Facebook
Ioana Mihăilă / Foto Facebook

Ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, susține că proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul "ar avea efecte nefavorabile și ar duce la un deficit de personal medical". 

Alegeri prezidentiale 2024

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a avertizat, că, în România, există deja un deficit de medici la mai multe specialități, iar aplicarea nediscriminatorie a interzicerii cumulului pensiei cu salariu ar duce la un deficit și mai mare de personal medical, mai ales în mediul rural și în orașele mici.

"Este foarte clar că pe anumite specialități, în anumite zone, și aici ne referim la urbanul mic, fie la mediul rural există un deficit de personal medical, fie că ne referim la medici specialiști sau medici primari, fie că ne referim la deficitul de cadre medii, adică de asistenți medicali. Cred că să aplicăm fără discriminare această interzicere a cumulului pensiei cu salariul ar avea efecte nefavorabile și ar duce, așa cum și colegii mei apreciază, la un deficit de personal medical. Deocamdată, opinia noastră, transmisă Ministerului Muncii, este că interdicția nu poate fi aplicată fără efecte negative sistemului medical. (...) Sunt specialități unde există un deficit evident, afectate și de pandemie, fie că vorbim de epidemiologi, pneumologi, de boli infecțioase, dar și alte specialități, cum ar fi ATI, oncologie, radiologie.", a afirmat Ioana Mihăilă, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

VEZI ȘI: Cumul pensie-salariu. Avocatul Poporului analizează posibilitatea de o ataca la CCR. Renate Weber: "Nu vor mai fi medici la sate"

Mihăilă, despre spitalele suport COVID

Ioana Mihăilă a fost întrebată și despre ce se va întâmpla cu spitalele suport COVID, având în vedere că sunt aproximativ 40 de unități medicale în această situație, în care sunt puțini pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2. La Spitalul Witting din Capitală, spre exemplu, sunt doar doi pacienți COVID care țin blocată întreaga unitate spitalicească, totul în contextul în care alte câteva sute de pacienți non-COVID au nevoie de tratament în această perioadă.

"Am anticipat situația și s-a modificat ordinul care asigura circuitul pacienților Covid și non-Covid în spitale pentru a flexibiliza numărul de paturi. Cum s-a întâmplat la Colentina sau Foișor, care își ajustează numărul de paturi cu avizul DSP, în funcție de adresabilitate. În plus, pregătim un nou ordin care să facă și mai facil și mai flexibil accesul în spitale.", a răspuns Mihăilă. 

VEZI ȘI: Situație absurdă la Spitalul Witting din Capitală. Un singur pacient COVID la ATI, în timp ce sute de oameni cu alte afecțiuni nu au unde se trata

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel