Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat că Spitalul Foișor a revenit la statutul non-Covid. Ce se va întâmpla în celelalte spitale.
"Săptămâna aceasta am avut discuții atât cu managerii spitalelor din țară, cât și cu DSP-urile, și am convenit un prim draft de modificare a ordinului de ministru, așa încât să stabilim niște criterii și niște trepte clare care, raportat la incidența din județul respectiv și raportat la numărul de paturi de Terapie Intensivă ocupate, să ne dea liniile și timpii în care putem să reducem numărul de paturi Covid și să creștem numărul de paturi pentru pacienții non-Covid”, a declarat Ioana Mihăilă.
Ministrul Sănătății speră ca săptămâna viitoare să fie adoptat acest ordin, „așa încât DSP-urile să aibă baza legală să reavizeze spitalele pe noile condiții”.
Cât despre Spitalul Foișor, aceasta a anunțat că a revenit la statutul non-Covid. "Foișorul a revenit la statutul non-Covid de săptămâna aceasta, a primit deja avizul DSP și pacientul care există a fost menținut în izolator”, a mai spus Ioana Mihăilă.
Zeci de pacienți au fost evacuați, vineri, 9 aprilie, din Spitalul de Ortopedie "Foișor", din Capitală. O parte dintre pacienți au fost nevoiți să își cheme rudele pentru a fi luați acasă, iar alți pacienți au fost transportați la alte spitale. Sunt pacienți care suferiseră intervenții cu doar câteva ore înainte.
Ce spunea Ministerul Sănătății după evacuarea cu scandal a spitalului
"Spitalul Foișor a fost informat vineri dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate", arăta Ministerul Sănătății, la momentul respectiv, fiind aflat sub conducerea lui Vlad Voiculescu.
"Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de vineri. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie", mai transmitea atunci Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu