Exploatările forestiere ilegale din România duc la o pierdere economică de șase miliarde de euro pe an, atrage atenția economistul Ioana Petrescu, în cadrul Galei “Împreună protejăm România”.
Economistul Ioana Petrescu a fost premiată în cadrul Galei “Împreună protejăm România”. În timpul evenimentului aceasta a atras atenția asupra exploatărilor forestiere ilegale din România și asupra pierderilor pe care le înregistrează România.
”Acest premiul în consider un vot de încredere pentru activitatea mea viitoare din noul proiect ”Pur și simplu verde”. Vreau să le mulțumesc organizatorilor că mi-au dat oportunitatea să discut despre problemele de mediu, atât în cadrul Conferinței, cât și în cadrul Galei de astăzi. Felicitări MediaUno și INS pentru această inițiativă care ne-a dat oportunitatea nouă, reprezentanților din societatea civilă, să venim cu soluții în fața unor lideri importanți din Guvern, din Parlament, mediul de afaceri, mediul universitar. Astfel de evenimente prin care câți mai mulți experți vin cu modele de bune practici și idei de depășire a crizelor pe care le traversăm, sunt cu siguranță bine-venite. Trebuie să fim conștienți că la finalul acestei crize sanitare nimic nu va mai fi ca înainte. Vor reuși să depășească cu bine această cumpănă statele care vor înțelege că trebuie să acționeze pentru a proteja mediul înconjurător. Cu toții am observat că ne confruntăm cu probleme din ce în ce mai mari legate de poluarea aerului, de tăierea pădurilor, de inundații. Efectele activității umane asupra mediului devin din ce în ce mai vizibile și ne afectează veniturile, sănătatea și calitatea vieții. Ne dăm seama că nu mai putem continua așa și avem nevoie să facem niște schimbări pentru a fi siguri că și copiii noștri pot locui într-o Românie verde și curată. Cu toții vrem să reducem poluarea, să respirăm un aer mai curat și vrem ca pădurile noastre să crească iar. Vreau să atrag atenția asupra exploatării forestiere ilegale a pădurilor românești, care duce la o pierdere economică de șase miliarde de euro pe an, conform Comisiei Europene. Această activitate are multe efecte nocive, printre ele se numără pierderea biodiversității, eliminarea unui mijloc natural pentru captarea dioxidului de carbon, creșterea riscului de inundații, deșertificare și alunecări de teren. Sunt aici necesare foarte multe reforme, printre care revizuirea legislației, sporirea capacității administrative a Romsilva și mai multă transparență în ceea ce privește activitatea pădurilor”, a declarat Ioana Petrescu în cadrul Galei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu