Ioana Radu, regina romanţelor româneşti, viaţa ascunsă de ochii lumii. Ceauşescu o diviniza

Puţini ştiu, de pildă, că Ioana Radu a fost a doua femeie motociclist din România. 

Pe 17 februarie 1917 vedea pentru prima dată lumina zilei Eugenia Braia, cea care avea să devină peste ani, cu numele de scenă Ioana Radu, regina romanțelor românești. Mulţi şi-o amintesc ca pe interpreta serioasă, din gura căreia ieşeau, pe note grave, doar cântece de dor şi jale. Pe lângă viaţa de scenă, Ioana Radu a păstrat departe de ochii lumii şi câteva secrete în plan personal. S-a căsătorit din adolescenţă, a fost măritată de cinci ori, a fost prima femeie motociclist din România, cu permis de conducere obţinut în perioada interbelică şi, lucru deja ştiut, era preferata fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Acesta era efectiv îndrăgostit de vocea ei şi îi cerea mereu să-i cânte "Ciobănaş cu 300 de oi", una din melodiile preferate. 

Avea vocea "scârţâită". Nimeni nu-i dădea nicio şansă

Eugenia, alintată prin casă şi Jana, iubea cântecul, dar părinţii nu credeau în talentul ei. De fapt, nu-i dădeau nicio șansă în muzică şi nici nu au încurajat-o vreodată pentru că li se părea că fiica lor are vocea ”scârţâită”. Dar Jana nu s-a lăsat descurajată. La taverna tatălui ei a învăţat primele cântece lăutăreşti pe care le-a tot fredonat până s-a perfecţionat. Un ajutor de preţ a venit şi din partea profesoarei de muzică de la liceul din Craiova unde era elevă. A ascultat-o cu atenția și a îndrumat-o să cânte romanţe. S-a dovedit în timp că genul i se potrivea de minune iar romanţele era parcă făcute pentru vocea ei. La fel credea şi Nicolae Ceauşescu care a spus în nenumărate rânduri că Ioana Radu era cea mai bună interpretă de doine şi romanţe din acea vreme.

Primul mariaj, un eşec

Ioana Radu s-a măritat de tânără. A vrut să scape de sărăcie şi să nu mai fie o gură în plus de hrănit la casa părinţilor ei. Era adolescentă când a devenit soția unui profesor de muzică din Târgu Jiu, compozitorul Romeo Rădescu. N-a rezistat mult, însă. Și-a părăsit soțul la scurt timp după căsătorie și a plecat la Bucureşti să-și încerce norocul în muzică.

A fost aleasă dintre 800 de concurenți

Jana Braia (Ioana Radu mai târziu) a ajuns în Capitală în 1936, pe când avea 19 ani. S-a înscris la un concurs al societăţii de Radiodifuziune care asigura câştigătorului o carieră muzicală. A concurat cu alţi 800 de candidaţi.

Doar două fete, Jana Braia şi Eugenia Nedelea, au fost declarate câştigătoare. Ambele au primit nume de scenă şi astfel Jana Braia a devenit Ioana Radu, iar Eugenia Nedelea avea să fie Rodica Bujor. A cântat pentru prima dată la Radio pe 30 aprilie 1936, într-un program de muzică uşoară. Difuzarea la radio a fost un real succes, dar Ioana Radu avea nevoie de bani, așa că a ales să cânte în restaurante. O vreme a fost dizeuza la restaurantul „Azuga” din Ploieşti. De trei ori pe săptămână mergea la Bucureşti pentru a-şi susţine recitalurile la Radio, apoi s-a mutat definitiv în Capitală şi a avut contracte cu mai multe restaurante, în special bodegi de cartier.

A devenit "artist al poporului"

Cariera Ioanei Radu înflorea. Anul decisiv a fost 1947. Violonistul Grigoraș Dinicu, compozitorul ”Ciocârliei”, a fost sărbătorit la Ateneul Roman, la împlinirea a 40 de ani de cariera.  Ioana Radu, invitată să cânte la spectacol, a urcat pe scenă alături de Maria Tănase, Rodica Bujor, Fănica Luca și Ion Luican, acompaniată de orchestra Barbu Lăutaru, care avea 80 de instrumentiști.

Ioana Radu a devenit favorita conducătorilor comuniști ai României, Gheorghe Gheorghiu Dej și, mai apoi, Nicolae Ceaușescu. 

A fost măritată de cinci ori

S-a căsătorit cu toţi bărbaţii pe care i-a iubit, mărturisea cântăreața. După mariajul din adolescenţă, au urmat, la diferite intervale, alte patru cununii. Mărturisea chiar ea: ”Am fost căsătorită de cinci ori cu acte in regulă. De două ori m-am căsătorit cu acelaşi bărbat. Nu mi-a plăcut niciodată dragostea fără acte”

A doua motociclistă a țării

Ioana Radu a fost pasionată de viteză, de maşini, dar mai ales de motociclete. A fost a doua femeie motociclist din România, cu carnet obţinut în perioada interbelică. Ea însăși povestea că, în timpul războiului, când Bucureștiul era bombardat, și-a luat motocicleta și a fugit în Ardeal, îmbrăcată în costum de motociclist. A iubit viteza şi a mărturisit că, dacă n-ar fi iubit cântecul atât de mult, s-ar fi făcut şofer.

O mașină a fost însă cea care i-a schimbat destinul. Anul 1961 a fost unul decisiv pentru cariera artistei. Autobuzul în care se afla în drum spre un concert a avut accident  pe şoseaua Orşova-Caransebeş, iar Ioana Radu a fost grav rănită la picioare, rămânând cu sechele pentru tot restul vieţii.

Ioana Radu a murit singură, pe 19 septembrie 1990, la Bucureşti. Sora ei, Mia Braia, a sfârşit în 1996, departe de casă, la New York.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel