Corina Neamțu, medic endocrinolog, a explicat, pentru DCNews, în ce cazuri poate fi administrată iodura de potasiu.
Corina Neamțu, medic endocrinolog la SANADOR, a explicat, pentru cititorii DCNews, de ce ne protejează, de fapt, iodura de potasiu, medicamentul care este la mare căutare în farmaciile din România, după amenințarea Rusiei cu armele nucleare.
"Este utilizată în ceea ce privește izotopul de iod radioactiv, pentru că știm că în centralele nucleare- și am înțeles că și în bombele nucleare- este izotop radioactiv. Singurul mod prin care puteam face ceva și proteja corpul este iodul. Pentru celelalte efecte nu există niciun fel de remediu. Ce se întâmplă acum? Oamenii fac acest depozit, noi ne-am obișnuit să fim pregătiți în cazul în care nu se va găsi, cum s-a întâmplat și cu alte medicamente, dar ceea ce este foarte grav, am fost întrebată personal de unii pacienți, doresc să ia acest produs, fie în formă de tablete, fie în formă de soluție.", ne-a explicat Corina Neamțu.
Întrebată dacă iodura de potasiu poate fi administrată în scop profilactic, adică acum, când nu avem nicio amenințare nucleară, medicul endocrinolog a explicat că aceasta este o mare greșeală care ar pune în pericol viața celor care îl folosesc fără a avea un motiv real:
"Acest lucru este o mare greșeală. El se va administra numai dacă vom fi informați că avem un accident nuclear, indiferent că nu ne dorim să fie, dar poate să fie la o centrală nucleară accidentul, atunci ni se va comunica și atunci vom fi protejați, și vom înghiți acel iod în cantitățile respective, însă luându-l fără niciun sens, nu vom face decât să aglomerăm serviciile de endocrinologie pentru că, în prima fază, în care captarea iodului din atmosferă și din alimente se bloca prin administrarea respectivei substanțe în formă lichidă sau de tablete, tiroida scapă de acest blocaj și ține să organifice acest iod, transformându-l în hormoni tiroidieni, care, în funcție de vulnerabilitatea tiroidiană a fiecăruia, fie putem să nu pățim nimic, fie putem să intrăm într-o hipotiroidie profundă, fie putem să facem hipertiroidie, cea mai gravă formă. Nu este recomandat să iei profilactic acest iod, ci numai în caz extrem."
Corina Neamțu a explicat și faptul că iodura de potasiu ne protejează doar de iodul radioactiv, nu și de ceilalți izotopi eliminați de o explozie nucleară.
"În cazul accidentului de la Cernobîl a fost administrat unei grupe de vârstă, eu eram atunci studentă și nu am primit, au primit doar copiii, elevii și militarii, îmi aduc perfect aminte, pentru a bloca captarea iodului din atmosferă, cel iradiant. Tiroida dacă primește prea mult iod, face un blocaj de captare a iodului. În plus, poate provoca cancer de tiroidă iodul radioactiv, deci, din acest motiv, se proteja prin acest blocaj de captare a iodului. Nu te protejează de alți izotopi, doar de iod radioactiv. Singurul izotop pe care îl putem opri administrând iodul este cel radioactiv, pentru ceilalți izotopi nu avem nicio soluție.", a precizat medicul.
În cazul Cernobîlului principala măsură de protecție împotriva radiaților a fost adăpostirea în case timp de 7 zile, iar copiilor și militarilor li s-a dat iodură de potasiu. Oamenilor obișnuiți, mai ales celor care munceau în spații închise, birouri, nu li s-a administrat acest medicament, a mai explicat medicul.
"Iodură de potasiu există în România, preparat de iod am avut, acum nu cred că mai este disponibil. Se prepară pentru că o folosim atunci când vrem să blocăm tiroida pentru un anumit gen de operații. Îmi este greu să vă spun dacă farmaciștii eliberează și fără rețetă. Nu este un medicament inclus pe lista celor care necesită un regim special, deci e posibil să îl dea și fără rețetă. Sfatul medicilor este să nu ia nimeni iod în scop profilactic pentru că dacă nu avem nicio problemă de iradiere, de ce să îl luăm? Îl luăm doar atunci când este necesar.", a conchis medicul endocrinolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu