Liderul USR Dan Barna a declarat, întrebat despre informația din Financial Times potrivit căreia Klaus Iohannis ar putea deveni președintele Consiliului European, că este un tip de decizie foarte personală care l-ar pune în dificultate, în perspectiva candidaturii acestuia la prezidențiale.
„Acest gen de decizie e foarte personală. În viață ți se ivesc oportunități și ocazii. Noi discutăm în Alianță tocmai un astfel de scenariu. Președintele, dacă această informație este reală, va fi pus într-o situație dificilă, în care este chiar genul de decizie pe care o iei din ficat. Adică simți că poți să îți ajuți țara, dintr-o poziție de prestigiu remarcabil. Funcția de președinte al Consiliului European nu e puțin lucru deloc. Trebuie să înțeleagă toată lumea acest lucru”, a afirmat Dan Barna, vineri seară, la Digi 24.
Președintele USR a adăugat că Iohannis are o poziție bună și în calitatea sa de candidat la alegerile prezidențiale susținut de PNL.
„În egală măsură el este într-o poziție bună în calitatea lui de candidat al PNL. Președintele Iohannis reprezintă PNL în alegerile prezidențiale. Este o decizie pe care, dacă informația este reală, și-o va asuma într-un fel. Mi-e greu să mă pun în locul dânsului într-o astfel de decizie pentru că este o decizie strict personală”, a completat Barna.
Întrebat dacă plecarea lui Klaus Iohannis la șefia Consiliului European nu ar ușura lucrurile pentru USR, Dan Barna a răspuns: „Totdeauna există un cost și un efect al oricărei decizii. Ne vom adapta la oricare dintre ele, în cazul în care vom ajunge la acel scenariu”. Reacția liderului USR vine după ce cotidianului Financial Times, Klaus Iohannis este unul dintre politicienii care ar putea deveni preşedinte al Consiliului European.
"Cursa pentru ocuparea funcţiilor: Consiliul European. Preşedintele Consiliului European prezidează summiturile Uniunii Europene şi negociază acorduri. De obicei, acest post îi este oferit unui politician familiarizat cu şedinţele Consiliului European; printre potenţialii concurenţi se numără liberali precum Charles Michel din Belgia şi Xavier Bettel din Luxemburg, socialişti precum António Costa din Portugalia şi Klaus Iohannis, preşedintele României şi membru al PPE. Angela Merkel neagă faptul că ar fi interesată de această poziţie. În discuţii ar putea intra şi foşti premier, precum Helle Thorning-Schmidt, din Danemarca", subliniază Financial Times.
În perioada 20-21 iunie va avea loc la Bruxelles reuniunea Consiliului European la care liderii UE vor discuta despre alegerea noilor președinți ai Consiliului European, Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene, Parlamentului European și funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri externe și Politică de Securitate.
Pe ordinea de zi a evenimentului se află și adoptarea agendei strategice a UE pentru perioada 2019-2024, potrivit site-ului Consiliului European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu