Președintele României a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării ca urmare a amenințării războiului dintre Rusia și Ucraina și după ce Franța a anunțat că va trimite trupe militare suplimentare la noi în țară.
Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.
"Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO.
Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței", anunță Administrația Prezidențială.
Şeful statului a salutat, joi, anunţurile preşedinţilor SUA, Joe Biden, şi Franţei, Emmanuel Macron, cu privire la prezenţa militară consolidată a NATO pe Flancul Estic.
Amenințarea războiului dintre Rusia și Ucraina este tot mai pronunțat, iar Rusia face o mulțime de demersuri în acest sens și a început să trimită trupe în Belarus.
Potrivit The Guardian, în luna februarie, între 10 - 20 februarie mai exact, se vor desfășura exerciții militare comune în vestul Belarusului, în apropierea granițelor statelor membre NATO, Polonia și Lituania, și la granița Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Aleksandr Lukașenko.
În cadrul exercițiilor, cele două țări "se vor concentra pe respingerea unui atac extern, atât terestru cât și aerian, dar și pe neutralizarea inamicilor".
"Nu este nimic extraordinar în aceasta, la sfârşitul anului trecut, preşedinţii ţărilor noastre au confirmat planul de a organiza evenimente comune în Belarus anul acesta", a declarat secretarul Consiliului Securităţii de la Minsk, Aleksandr Volfovici.
"Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice", a scris Iohannis pe Twitter.
De asemenea, şeful statului a vorbit de anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României.
"Salut călduros anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară întărită a NATO în România. Parteneriatul Strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre", a fost mesajul lui Iohannis pe Twitter.
Emanuel Macron anunță disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. Franța își exprimă solidaritatea cu statele europene preocupate de securitatea lor. Președintele francez a făcut anunțul în fața unor șefi militari.
Nathalie Loiseau, lider al grupului Renew din Parlamentul European, a scris pe Twitter: „Emmanuel Macron anunță disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este în solidaritate cu statele europene preocupate de securitatea lor”.
Emmanuel Macron a afirmat, în discursul rostit în Haguenau, la Comandamentul militar francez Oberhoffen, că este necesară o strategie de consolidare a apărării Franţei şi Europei, o "strategie independentă, deplin suverană, o strategie a puterii păcii şi echilibrului".
"Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide", a declarat Emmanuel Macron, în discursul vizualizat de Mediafax.
Anterior, în discursul din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, Emmanuel Macron pledat pentru un dialog sincer cu Rusia şi a evidenţiat necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi consolideze autonomia în domeniul apărării. "Următoarele săptămâni trebuie să ne permită să realizăm o propunere europeană în sensul construirii unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate", a afirmat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. "Europa trebuie să construiască în sfârşit o ordine a securităţii colective pe continentul nostru. Este necesară reînarmarea strategică a Europei, în calitatea de putere a păcii şi echilibrului", a subliniat Emmanuel Macron.
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) respinge declaraţiile Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO, pe care le consideră "inoportune şi lipsite de orice fundament".
MAE reaminteşte, într-un comunicat transmis, vineri, Agerpres, că prezenţa NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliaţi şi implementate de structurile aliate politice şi militare responsabile în acest sens, este o reacţie strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federaţiei Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia.
"Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv", adaugă MAE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News