Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Slovenia, chiar în ziua în care Guvernul Cîţu a picat prin moţiune de cenzură.
Acesta participă la reuniunea informală a Consiliului European. De altfel, de acolo a şi salutat adoptarea de către Comisia Europeană a primei Strategii a UE privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti, ale cărei obiective vizează prevenirea şi combaterea tuturor formelor de antisemitism, protejarea şi promovarea istoriei şi a culturii evreieşti în Europa, prezervarea memoriei victimelor Holocaustului şi promovarea educaţiei privind Holocaustul, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei citate, şeful statului consideră că adoptarea strategiei reprezintă un demers important pentru protejarea şi promovarea valorilor europene, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
Totodată, strategia contribuie la întărirea eforturilor internaţionale şi la diversificarea instrumentelor pentru combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi a discursului instigator la ură, precizează sursa citată.
Contextul actual, puternic influenţat de pandemia de COVID-19, a favorizat, mai ales în mediul online, o exacerbare a negaţionismului, a extremismului şi a populismului, arată Administraţia Prezidenţială.
"Este necesar un efort conjugat din partea comunităţii internaţionale, astfel încât să poată fi implementate instrumentele adecvate de contracarare a acestor curente care pun în pericol societăţile democratice", indică Administraţia Prezidenţială, conform Agerpres.
De asemenea, se arată că România este un model de succes la nivel regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului traumatic şi prezervarea memoriei Holocaustului.
"Statul român a făcut progrese semnificative, iar adoptarea, în acest an, a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 - 2023, este un pas important în această direcţie. Această strategie îşi propune să asigure instrumentele necesare pentru sancţionarea faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi poate fi considerată un document complementar strategiei adoptate astăzi la nivel european", menţionează Administraţia Prezidenţială.
Liderii Uniunii Europene trebuie să arate inteligenţă colectivă atunci când au în vedere o strategie faţă de ascensiunea Chinei, criza din Afganistan şi probleme din vecinătatea Europei, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează Reuters.
Cu toţii am observat ce s-a întâmplat în Afganistan, ce s-a întâmplat în Indo-Pacific, ceea ce s-a întâmplat cu China, a afirmat Charles Michel, care prezidează un summit în Slovenia, referindu-se la recentele puncte de interes geopolitice.
El a subliniat că UE trebuie să arate inteligenţă colectivă pentru a elabora răspunsul Europei. Unitatea noastră este un atu foarte puternic, abordarea multilaterală este ADN-ul Uniunii Europene, a menţionat Charles Michel.
Cei 27 de şefi de stat sau de guvern sunt aşteptaţi de la orele 18.00 (16.00 GMT) la castelul Brdo, nu departe de capitala Ljubljana, pentru un schimb de păreri la un dineu în ajunul unui summit dedicat extinderii către ţările din Balcanii de Vest,notează AFP.
În scrisoarea de invitaţie în Slovenia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a lansat un apel la "o discuţie strategică privind rolul Uniunii pe scena internaţională".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu