Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă - cu o stea Cristian Radu din Ministerul Afacerilor Interne. Cristian Radu este prim-adjunctul şefului IGSU.
Cristian Radu este prim-adjunctul şefului IGSU. El a fost pus sub acuzare pentru că a muşamalizat un accident auto pe care l-a produs.
De asemenea, şeful statului a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă - cu o stea Chichişan Miron-Adrian din Ministerul Afacerilor Interne, scrie Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 37/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru stabilirea unor alte măsuri în domeniul sănătăţii.
Potrivit actului normativ, persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca şi persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV şi, ulterior, de acces la terapiile specifice. Se creează posibilitatea ca, în situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii să poată dispune organizarea la nivelul unităţilor sanitare, al farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau în cadrul Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti a unor centre care furnizează servicii de vaccinare, diagnostic, evaluare şi tratament.
Totodată, ordonanţa prevede asigurarea finanţării cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii şi clarificarea modului de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate.
Prin actul normativ se stabileşte modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistenţă medicală primară. Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). Conform actului normativ, medicamentele imunologice pot fi compensate din FNUASS în conformitate cu normele metodologice de aplicare ce vor fi emise în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii. Sumele vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii către FNUASS.
Gradul de compensare şi segmentele populaţionale beneficiare se stabilesc prin norme. Persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca şi persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naţionale de sănătate sau al programelor terapeutice derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Salariile directorilor generali ai INSP şi INMSS nu pot fi mai mici decât cele ale medicilor din subordine, majorate cu 10%, respectiv cu 7,5% pentru adjuncţii lor, mai stipulează actul normativ.
'Salariul de bază pentru funcţia de director general din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 10%. Salariul de bază pentru funcţia de director general adjunct din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 7,5%', prevede textul legislativ.
Salariul de bază pentru funcţia de director centru naţional/director/şef centru din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 5%.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru modificarea şi completarea art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, prin care primarii de sector şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale.
Propunerea legislativă modifică prevederile articolului 11 alineatul (1) litera c) din Legea 51/1991, în sensul includerii în categoria beneficiarilor de informaţii în domeniul securităţii naţionale a primarilor de sector din municipiul Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ. Informaţiile pentru securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe sunt exceptate de la dispoziţiile prevăzute în lege.
'Legislaţia din domeniul securităţii naţionale a fost concepută să corespundă necesităţilor de securitate ale României de la începutul anilor '90. (...) Ultima modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014. (...)
Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai municipiului Bucureşti, cât şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securităţii naţionale, administrarea patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a unor fonduri importante cu implicaţii în zona de securitate naţională', se arată în expunerea de motive a legii.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, care prevede că organizatorii de jocuri de noroc vor ţine, în format electronic, evidenţa datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locaţiilor şi vor întocmi baze de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile.
Potrivit legii, 'organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc şi vor ţine evidenţa, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia şi se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire'.
'Organizatorii de jocuri de noroc întocmesc, în format electronic, bazele de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia şi se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire', mai prevede legea. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologie de punere în aplicare a legislaţiei în domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News