Iohannis, la Consiliul European: România nu e de acord

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a susținut la Bruxelles că, din perspectiva României, propunerile Președinției finlandeze a Consiliului UE privind scăderea volumului total al bugetului nu sunt acceptabile și nu pot reprezenta o bază reală de discuții.

„Klaus Iohannis a transmis un puternic mesaj de susținere pentru un buget ambițios, subliniind în egală măsură necesitatea unei abordări deopotrivă echilibrate și realiste din perspectiva opțiunilor fezabile în procesul de negociere a viitorului buget multianual al Uniunii. Din perspectiva României, propunerile avansate de Președinția finlandeză a Consiliului UE privind scăderea volumului total al bugetului și implicit alocările pentru cele două politici de interes pentru România – Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună – nu sunt acceptabile. Prin urmare, propunerile avansate de Președinția finlandeză nu pot reprezenta o bază reală de discuții, riscul fiind acela de a ne îndepărta de la obiectivul legat de adoptarea unui buget care să ne permită realizarea priorităților politice ale Uniunii", potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului susține menținerea unui rol central pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună în percpectiva constituirii bugetului UE.

„Președintele României a susținut, totodată, necesitatea continuării discuțiilor pe baza propunerii avansate de către Comisia Europeană, ca nivel minim acceptabil din perspectiva volumului total, și a susținut menținerea unui rol central pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, dată fiind importanța de necontestat a acestora în continuarea procesului de convergență. Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru soluții echilibrate, care să nu afecteze și mai mult alocările pentru cele două politici, în condițiile în care ponderea acestora în ansamblul bugetului UE a cunoscut deja scăderi importante și a evocat, de asemenea, deschiderea României pentru examinarea unor posibile noi propuneri vizând componenta de venituri a bugetului UE, precum și pentru reformarea unora dintre elementele existente ale acesteia", se mai arată în comunicatul de presă citat.

Klaus Iohannis a vorbit, la Consiliul European, și despre situația românilor din Marea Britanie, după Brexit.

„Președintele Klaus Iohannis a salutat contribuția și rolul esențial al negociatorului șef al UE, Michel Barnier, pentru ajungerea la un acord care să asigure retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniune și a reiterat importanța crucială a menținerii unității UE 27 și de acum încolo pentru negocierile vizând relațiile viitoare. Cu privire la protejarea drepturilor cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie, Președintele României a reiterat importanța garantării drepturilor acestora și a respectării principiilor reciprocității și nediscriminării în toate circumstanțele, inclusiv în relațiile viitoare UE - Marea Britanie. Din această perspectivă, Acordul de retragere reflectă obiectivele României legate de protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie, precum și onorarea angajamentelor financiare asumate de Marea Britanie în calitate de stat membru și salvgardarea integrității pieței interne a UE", mai transmite Administrația Prezidențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel