Președintele României, Klaus Iohannis, a publicat un articol de opinie în prestigioasa publicație Politico, în urma anunțului candidaturii sale pentru șefia NATO.
Traducerea articolului publicat de Politico.
„Timp de 75 de ani, NATO a descurajat agresiunea și a asigurat pacea în zona euro-atlantică, sprijinind în același timp democrația și libertatea în Europa și America de Nord.
NATO a fost un instrument în protejarea și promovarea intereselor noastre de securitate și a valorilor comune - cele ale democrației, libertăților individuale și statului de drept - așa cum sunt consacrate în Tratatul Atlanticului de Nord. Mai mult, atracția sa gravitațională a condus la valuri succesive - și de succes - de extindere, subliniind relevanța continuă pentru toți cei care doresc să trăiască în libertate și securitate.
Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt piatra de temelie a NATO, potrivite pentru un mediu în continuă evoluție datorită decadelor de transformare și adaptare semnificative. În viitor, legătura transatlantică este, și va continua să fie, la baza sa, susținută de angajamentul de fier consacrat în clauza de apărare colectivă a Articolului 5 al Tratatului de la Washington.
Cu toate acestea, astăzi ne confruntăm cu amenințări și provocări din toate direcțiile, inclusiv cu revenirea războiului pe continentul european - o realitate pe care o consideram pentru totdeauna relegată în paginile istoriei. Una dintre lecțiile importante pe care le-am învățat este că, cu cât este mai puternică Europa în cadrul NATO, cu atât mai sigură devine întreaga alianță. În acest sens, aderările recente ale Finlandei și Suediei au dovedit vitalitatea NATO - și faptul că ușa noastră rămâne deschisă.
NATO are puterea și capacitatea necesare să depășească orice obstacol, și vom face acest lucru construind pe angajamentele noastre, realizările noastre și, nu în ultimul rând, pe unitatea noastră de valori. Dar pe măsură ce lumea noastră devine mai complexă și mai imprevizibilă, NATO trebuie să se schimbe și să se adapteze, de asemenea.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a distrus pacea și a alterat grav mediul nostru de securitate, răsunând dincolo de limitele zonei euro-atlantice. Rusia va rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa Alianței în viitorul previzibil.
Terorismul, instabilitatea generalizată, competiția strategică în creștere și avansul autoritarismului - toate acestea pun la încercare interesele și valorile NATO. Acțiunile maligne ale statelor și actorilor non-statali au un efect disruptiv asupra țesăturii interioare a societăților noastre. Între timp, eroziunea arhitecturii de control al armelor, dezarmare și neproliferare, pe care am construit-o de ani de zile, subminează în continuare stabilitatea noastră strategică.
Pentru a aborda acest spectru larg de amenințări și provocări, NATO trebuie să fie echipată corespunzător. Scopul principal al Alianței este de a asigura apărarea colectivă a tuturor aliaților prin îndeplinirea celor trei sarcini de bază: descurajarea și apărarea, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea cooperativă. Ca atare, bazându-ne pe adaptarea politică și militară în curs, trebuie să facem NATO chiar mai puternică.
Pentru a realiza acest lucru, propun un decalog pentru NATO:
În primul rând, vom accelera îndeplinirea celor trei sarcini de bază ale Alianței.
Vom întări descurajarea și apărarea în conformitate cu deciziile de la Madrid și Vilnius, și vom adapta postura noastră multidomeniu, inclusiv mobilitatea militară, la complexitatea mediului actual. Puterea și descurajarea merg mână în mână, iar întărirea primei va hrăni pe cea de-a doua. Astăzi, frontierele noastre estice și sudice sunt cele mai expuse la amenințări, și acestea trebuie întărite în consecință și în întregimea lor. În plus, nu trebuie să uităm de Marea Nordului și Balcanii de Vest, deoarece importanța lor pentru securitatea noastră este indiscutabilă.
În al doilea rând, vom intensifica cooperarea cu partenerii noștri, construind o agendă de parteneriat mai ambițioasă. Cei vulnerabili și în pericol au nevoie de rezultate concrete și la timp. Cei din vecinătatea noastră sudică au nevoie de implicarea noastră, de sprijinul și dialogul constant. Și partenerii noștri cu gândire asemănătoare - în primul rând în Indo-Pacific - vor fi primii cu care vom colabora pentru menținerea dreptului internațional și a ordinii bazate pe reguli.
Apoi, vom dezvolta în continuare prevenirea și gestionarea crizelor ca instrumente pentru promovarea securității și stabilității în regiunile de interes strategic pentru Alianță.
În al doilea rând, nu există nimic mai important astăzi decât asigurarea faptului că Ucraina învinge în lupta sa existentială, iar noi putem face acest lucru furnizând tot sprijinul necesar pentru cât timp va fi nevoie. Avem, de asemenea, o obligație morală, politică și strategică de a ne asigura că Ucraina avansează constant pe calea sa spre viitoarea aderare la NATO, precum și la aderarea sa la UE.
În al treilea rând, trebuie să îmbunătățim interoperabilitatea și să dezvoltăm rapid o bază industrială de apărare puternică în cadrul Alianței. Acest lucru ar servi obiectivelor complementare de reînnoire a stocurilor, creșterea capacităților noastre de descurajare și apărare, precum și furnizarea de asistență Ucrainei. Vom încuraja, de asemenea, o industrie europeană de apărare mai puternică și mai capabilă, care să fie complementară și interoperabilă cu NATO.
În al patrulea rând, în timp ce am întârziat în ceea ce privește finanțarea apărării, beneficiind de ceea ce am crezut că este o situație de pace veșnică timp de mulți ani, acest lucru nu mai este posibil. Toți trebuie să facem tot posibilul pentru a atinge minimumul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare și să investim cel puțin 20% în echipamente majore, cât mai curând posibil. Finanțarea adecvată trebuie să fie, de asemenea, orientată către rezultate și însoțită de creșteri ale eficienței.
În al cincilea rând, deoarece amenințările cu care ne confruntăm astăzi depășesc dimensiunea militară, trebuie să asigurăm o reziliență mai puternică pentru Alianță și membrii săi, contracarând amenințările hibride și cibernetice și protejând infrastructura critică.
În al șaselea rând, deoarece o Alianță mai puternică este una în care unitatea, solidaritatea și legătura transatlantică lucrează împreună, consolidându-se reciproc, vom intensifica focusul pe consultările politice și coordonare. Acest lucru va include contribuții din partea tuturor organelor NATO relevante, bazate pe un dialog consolidat între structurile politice și militare.
În al șaptelea rând, putem, și trebuie, să facem mult mai mult pentru a consolida parteneriatul strategic NATO-UE. Atracția naturală între aceste două organizații și multitudinea de interese pe care le împărtășim ne obligă să consolidăm dinamica relației noastre, bazându-ne pe combinația potrivită de implicare la nivel înalt, cooperare instituțională și dialog.
În al optulea rând, confruntându-ne cu realitatea tehnologiilor emergente și disruptive, AI și quantum computing, NATO poate rămâne înaintea acestora doar accelerând transformarea sa digitală și crescând investițiile în inovare. Cu toate acestea, trebuie să facem acest lucru în timp ce abordăm simultan schimbările climatice și implicatiile sale asupra securității. Trebuie să îmbunătățim semnificativ apărarea cibernetică, ceea ce va adăuga și mai multă forță poziției noastre. Și ca o Alianță bazată pe valori, trebuie să investim serios în toate aspectele agendei de securitate umană, menținând demnitatea și incluziunea în centrul nostru.
În al nouălea rând, ca o complementare importantă la poziția de descurajare și apărare a Alianței, trebuie să consolidăm și mai mult rolul cheie al NATO ca forum pentru consultare, coordonare și pregătire în domeniul controlului armelor, dezarmării și neproliferării.
Și la al zecelea rând, adaptarea continuă a Alianței noastre trebuie să fie însoțită de o privire introspectivă asupra propriilor noastre metode de lucru. Deoarece principalele forțe motrice ale agendei NATO sunt aliații care vor decide noi modalități de desfășurare a deliberărilor și pregătirea deciziilor, asigurând o reprezentare geografică echilibrată.
A sosit momentul să pregătim NATO pentru viitor.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci