Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus luni, studenţilor clujeni, că rolul lor este să facă societatea "mai bună, mai vibrantă şi mai performantă", pentru că au dovedit deja nu doar că sunt conectaţi, ci că sunt parte foarte activă din societatea românească.
Şeful statului a mărturisit că a păşit cu emoţie, luni dimineaţa, pragul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, unde a studiat fizica.
"Vă daţi seama că pentru mine a fost foarte emoţionant să intru pe uşa pe care am intrat când am fost student. (...) A fost foarte emoţionant să văd că această clădire, clădirea principală a Universităţii în multe privinţe nu s-a schimbat. Dar am fost foarte bucuros să văd că în alte privinţe totuşi s-a schimbat în bine. Vă felicit pe toţi şi vă doresc să savuraţi cum se cuvine anii studenţiei şi mă întorc iarăşi un pic în anii mei de studenţie. Ştiţi, după o vârstă, aşa se întâmplă: povesteşti despre ce a fost. Eu am venit de la Sibiu de la un liceu bun şi mi s-a tot spus, cum cu siguranţă vi se spune şi vouă, că anii studenţiei sunt cei mai frumoşi ani. Recunosc, aşa este, dar probabil după ce vi s-a spus de o sută de ori acest lucru v-aţi întrebat, cum m-am întrebat şi eu la vremea mea: 'În ce constă asta'? Oraşul este senzaţional, poţi să ieşi cu prietenii, poţi să asişti la cursuri, la seminarii de multe ori foarte bune", a spus şeful statului într-un discurs susţinut la Marşul aniversar "Centenar UBB".
El a continuat să le vorbească studenţilor despre "acel ceva" care dă farmec vieţii de student.
"Cu siguranţă, cu toţii aţi simţit ceva, ceva ce vă leagă, ceva special, ceva ce vă face să fiţi mândri că sunteţi studenţi, că sunteţi studenţi în cazul vostru aici, în Cluj. Dar ce este 'acel ceva'? Şi cum multe lucruri în viaţă le descoperi doar mult mai târziu la adevărata lor valoare, daţi-mi voie să vă spun ce cred eu că este acel ceva: ce dintr-un elev face un student. Acel ceva se învaţă şi la curs, la seminar şi la laborator şi la petrecere şi la întâlnirea cu alţi studenţi şi la participarea la multele evenimente culturale care sunt în Cluj şi, da, se învaţă şi participând la demonstraţii, şi, da şi se învaţă şi participând în cercuri informale la discuţii de multe ori foarte aprinse despre ce facem noi, cum facem noi şi de ce nu se mişcă politicienii ăştia. Aceste lucruri în realitate reflectă maturizarea reală. Aceste lucruri toate reflectă conectarea studentului cu societatea", a afirmat Iohannis.
Şeful statului a afirmat că "studentul devine, de multe ori, fără să-şi dea seama, membru activ al societăţii româneşti".
"Acesta este câştigul cel mai mare şi voi aici, din Cluj, aţi dovedit nu doar că sunteţi conectaţi, sunteţi activi, sunteţi parte foarte activă din societatea românească. Vă felicit pentru acest lucru şi contez pe voi. Şi asta deosebeşte un student de un elev sau de cineva care trece pur şi simplu prin viaţă nepăsător. Un student îşi dă seama că el nu este degeaba în societate, el este cu un rost. Sunteţi oameni care vă găsiţi repede rostul în societate şi rostul vostru, indiferent dacă studiaţi fizică sau matematică sau istorie sau limba şi literatura română sau muzică, rostul şi rolul vostru este să faceţi societatea mai bună şi asta să faceţi, asta aştept de la voi - să faceţi societatea românească mai bună, mai vie, mai vibrantă şi mai performantă", a subliniat preşedintele Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci