Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis marţi, 20 iunie, la Iaşi, pentru evenimentul de aniversare a 100 de ani de la adoptarea la a modificărilor constituţionale din 20 iunie 1917, că „o naţiune este puternică dacă cetăţenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleşi, şi nu pentru aleşi”.
Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Centenar.
DC News vă prezintă mesajul complet:
„În numele statului român, transmit tuturor participanților la această adunare solemnă, autorități publice și reprezentanți ai societății civile, precum și cetățenilor municipiului Iași, întreaga considerație pentru rolul istoric fundamental jucat de orașul dumneavoastră în anii Marelui Război.
Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a evoca din nou, cu respect și recunoștință, sacrificiile populației și eroismul armatei române. Omagiez azi încă o dată rolul determinant al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, precum și angajamentul politic, patriotic și vizionar al Guvernului și Parlamentului României în realizarea, acum un secol, a unei Românii mai drepte și mai democratice.
Onorată adunare,
Arareori se întâmplă ca, aflată într-unul din momentele cruciale ale existenței sale, o națiune să-și datoreze atât de mult viitorul unei decizii politice, cât și locului care a inspirat-o. Iașul anului 1917 este un astfel de exemplu. A ținut trează speranța în salvarea ființei și unității naționale și a fost citadela împotrivirii poporului român în fața agresiunii bolșevismului. Pentru toate acestea, Iașul rămâne în memoria poporului român și trebuie cinstit ca un oraș-cetate a Marii Uniri.
Omagiem astăzi actul prin care, la 20 iunie 1917, au fost create premisele constituționale pentru reforma agrară și electorală. Este un exemplu de viziune patriotică și voință politică responsabilă. Legiferarea Parlamentului României din vara anului 1917 de la Iași este o dovadă că, în sensul său cel mai profund, principiul constituțional «legea dispune numai pentru viitor» înseamnă a construi, a da formă viitorului și direcție națiunii.
A legifera responsabil înseamnă a gândi pe termen lung, în respectul valorilor și aspirațiilor fundamentale ale națiunii. Acum o sută de ani, acest lucru s-a realizat la Iași, într-unul din cele mai grele momente din istoria României. Adoptarea modificărilor constituționale a avut o contribuție determinantă la salvarea ființei naționale, periclitată atât de război, cât și de propaganda bolșevică. Atunci s-au pus bazele unui stat mai democratic, capabil prin sistemul său de drept să integreze mai bine corpurile sociale și să se afirme pe plan internațional.
Doamnelor și domnilor,
Iașul rămâne în conștiința națiunii române pentru contribuția sa la identitatea noastră culturală, dar și pentru că, în perioade istorice complicate, între 1916-1918, ca și în 1859, a determinat cursul dezvoltării ulterioare a României.
Perspectiva asupra faptelor de acum o sută de ani ne dezvăluie mai mult decât un parcurs încheiat prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Mesajul fundamental al actului politic din 20 iunie 1917 este cel al datoriei clasei politice pentru constituirea unui cadru constituțional și legislativ capabil să asigure dezvoltarea pe termen lung a societății.
Modificarea Constituției de acum un secol demonstrează înțelegerea de către aleși a sensului istoriei și este un exemplu de legiferare din perspectiva interesului național. Ea ne arată că progresul social și chiar existența națiunii se bazează pe aprofundarea drepturilor cetățenești, pe un stat cu legi trainice, fundamentate pe valorile umanismului. Reforma agrară și cea electorală, inițiate de Parlamentul reunit la Iași, au făcut România mai puternică, prin întărirea coeziunii dintre stat și cetățeni.
Doamnelor și domnilor,
Guvernul și Parlamentul au obligația morală să ofere ieșenilor un angajament concret pentru proiectele care dau substanță unității naționale. Acum 100 de ani, Iașul nu a fost doar capitala de război a țării și loc de refugiu pentru instituțiile fundamentale ale statului.
Actele politice pe care le aniversăm astăzi reprezintă unele dintre cele mai puternice rădăcini care au stat la baza modernizării și europenizării țării noastre. Ele îi asigură Iașului locul său binemeritat în aniversarea Centenarului României Unite. Dar, mai ales, vă provoacă, stimați cetățeni și autorități locale din vechea capitală a Moldovei, să cereți, să vă asumați și să obțineți un rol important, demn de faptele marilor dumneavoastră înaintași, în proiectul unei Românii puternice, educate și incluzive.
Istoria ne arată că o națiune este puternică dacă cetățenii ei se bucură pe deplin de exercițiul, protecția și dezvoltarea drepturilor și libertăților lor constituționale. O națiune este puternică dacă cetățenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleși, și nu pentru aleși. O națiune este puternică dacă cetățenii au încredere în loialitatea și responsabilitatea instituțiilor puse să servească interesul public, precum și în integritatea exercițiului mandatului public.
Cetățenii României au arătat că așteaptă de la elitele lor un angajament ferm pentru un parcurs fără ocolișuri spre o astfel de națiune.
În preajma Centenarului Marii Uniri, sub cupola Teatrului Național din Iași, loc istoric de o importanță deosebită, îmi reafirm angajamentul pentru această Românie: unită, puternică, europeană!
Trăiască Iașul, oraș al Unității Naționale!
Trăiască România!"
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News