În acest moment mingea se află în terenul președintele Klaus Iohannis, care poate decide continuarea protestelor pentru a schimba Guvernul, sau poate face apel la calm după retragerea OUG.
În contextul situației de criză din România, premierul Sorin Grindeanu a decis abrogarea controversatei OUG. Totuși, pe Facebook manifestanții au deja implementată ideea continuării protestului până la căderea Guvernului.
Mingea este în terenul lui Iohannis
Întrebat la TVR despre ce va face Klaus Iohannis, jurnalistul Val Vâlcu a prezentat două ipoteze pe care le consideră plauzibile în acest moment.
Într-o primă opțiune, președintele face un apel la calm în timp ce ceartă guvernul, dar transmite că obiectivele au fost atinse, ordonanța de urgență a fost oprită, democrația și statul de drept au fost apărate cu succes, iar țara nu trebuie blocată, protestele își pierd amploarea, se opresc și situația se calmează. Vor rămâne în piață doar cei radicali, o mică minoritate a protestatarilor. În felul acesta președintele ar șubrezi Guvernul PSD și și-ar luat un avans considerabil moral, iar conflictul s-ar stinge pentru moment.
Totodată, Klaus Iohannis ar câștiga în plus electorat din zona nehotărâților și celor care nu împărtășesc anomia și preferă pacea socială.
O altă ipoteză se conturează în cazul în care președintele nu ia o poziție fermă pentru a detensiona situația în contextul în care Guvernul a abrogat OUG. Dacă Klaus Iohannis va prefera să lase lucrurile așa cum sunt, protestatarii sunt deciși să continue, lucru pentru care insistă și organizatorii. Acest fapt ar duce și mai mult la șubrezirea Guvernului. Astfel, în lipsa unei poziții ferme, Klaus Iohannis lasă la decizia străzii continuarea protestelor, care deja se mobilizează în continuarea manifestațiilor întrucât parte a protestatarilor cer continuarea protestului și căderea Guvernului.
Valentin Stan a lansat un scenariu care arată cum Guvernul poate fi decimat în urma unei anchete a DNA pe numele mai multor miniștri din Executiv.
Mai exact, "în conformitate cu articolul 16 a legii răspunderii ministeriale, președintele poate fi sesizat direct de procurorul șef al DNA pentru a cere urmărirea penală a lui Grindeanu de pildă. Și Grindeanu, conform Constituției, articolul 109, poate fi suspendat(...). Suspendarea premierului în configurația actuală a situației din România ar duce la colapsul Guvernului", a explicat Valentin Stan.
Decimarea executivului
În contextul continuării protestelor președintele poate acționa prin metoda decimării Executivului.
Acest aspect a fost sugerat și de Liviu Dragnea care a menționat în declarația pentru DC News că circulă zvonul potrivit căruia i se va deschide o anchetă premierului Sorin Grindeanu. Astfel, Klaus Iohannis are posibilitatea să demită Guvernul prin această metodă. Când se deschide cercetarea penală, ministrul este demis. Astfel se poate începe cercetarea pe numele mai multor miniștri.
Demersul de a continua protestele are sens numai în măsura în care președintele dorește eliminarea Guvernului și este pregătit să vină cu anticipate sau un guvern minoritar. Oamenii trebuie să ceară permanent ceva în stradă. S-a cerut abrogarea, s-a obținut. În cotinuare mai poate fi cerută doar căderea Guvernului, a mai explicat jurnalistul Val Vâlcu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu