Iohannis declară că are „răspunsul” la problemele globale, în timp ce se ascunde de criza din coaliția de la București

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, miercuri, la New York, importanța cooperării și solidarității ca soluții la crizele globale actuale. Astfel, pare că președintele are răspunsul la multe probleme globale, în timp ce pe plan intern își arată mai degrabă abilitățile de a genera crize. Discursul vine în timp ce coaliția de la București e aproape de rupere, din cauza intenției lui de a candida la Senat, din partea PNL, fără să își dea demisia de la Cotroceni.

Publicitate

„Indiferent cât de nesigură este lumea de astăzi, răspunsul la provocările ei va fi întotdeauna mai multă cooperare și mai multă solidaritate”, a declarat Iohannis, subliniind angajamentul României de a sprijini ordinea mondială de după căderea URSS-ului, cu ONU în centrul său. „Dacă vrem să găsim soluții, trebuie să avem o viziune responsabilă asupra lumii, să înțelegem provocările sale și să ne amintim ce ne-a unit inițial: pacea ca stare de spirit, ca scop și ca instrument”, a continuat președintele român.

În ciuda discursului sec, dar în care președintele nostru măcar mimează interes față de războaie și criza climatică, Klaus Iohannis este aproape de a-și demola propria creație - varianta 2.0 a USL-ului, pe care a făurit-o în 2021 cu intenția de a domina spațiul politic pentru următorii 10 ani.

Noua alianță dintre PSD și PNL, alături de proiectul România Educată, sunt singurele moșteniri palpabile pe care le-a lăsat Klaus Iohannis, după două mandate la Cotroceni. Ambele au picat testul timpului încă dinainte să i se termine ultimul mandat.

În timp ce președintele se află la New York, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pasează subiectul „legii Iohannis” de la unul la altul, precum un cartof fierbinte.

Premierul Marcel Ciolacu a publicat, marți, întregul program al zilei de 3 aprilie, când surse liberale au susținut că liderul PSD și-a luat angajamentul față de Nicolae Ciucă, președintele național-liberalilor, că va susține amendamentul PNL care îi permite lui Klaus Iohannis să participe la alegerile parlamentare de pe data de 1 Decembrie.

Potrivit acelorași surse, deși inițial a promis că va susține demersul, Marcel Ciolacu l-a sunat ulterior pe Nicolae Ciucă și i-a transmis că nu mai susține proiectul PNL.

„Un singur comentariu: Nici domnul Ciucă, nici domnul Iohanis – împreună sau separat, nu au fost în programul meu pe 3 aprilie! Ca să nu se mai încurce domnul Ciucă în explicații...”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Nicolae Ciucă l-a urmat pe premier cu o altă postare pe Facebook: „Chiar dacă nu a menționat cineva ziua de 3 aprilie, este greu de crezut că domnul Ciolacu își amintește ceva din acea perioadă dacă a uitat ce a discutat săptămâna trecută!“, a scris Nicolae Ciucă.

Mai mult decât atât, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat marţi că în prezent nu există din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei de guvernare, motiv pentru care liberalii vor avea „o atitudine pe măsură". El a fost întrebat dacă, în contextul răcirii relaţiilor cu PSD, mai este posibilă funcţionarea coaliţiei la guvernare. Nicolae Ciucă a menţionat că discuţia despre proiectul legislativ a avut-o cu Marcel Ciolacu, nu cu partidul: „Eu am discutat cu domnul Marcel Ciolacu, nu cu partidul. Ca atare, înţelegere a existat pe acest demers”. Întrebat dacă mai are încredere în preşedintele PSD, liderul PNL a susţinut că acest aspect este "discutabil".

Ce a declarat Iohannis la New York, în timp ce se păzea de scandalul generat acasă

În discursul său, Iohannis a atras atenția asupra insecurității, violenței și conflictelor care au dominat scena internațională în ultimii ani. „Insecuritatea, violența și chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră”, a subliniat acesta, evidențiind necesitatea găsirii unor soluții care să restaureze pacea.

Referindu-se la războiul din Ucraina, președintele român a reiterat sprijinul ferm al României pentru vecinul său aflat în conflict. „Trebuie să susținem Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a declarat Iohannis, evidențiind rolul crucial al solidarității internaționale în combaterea agresiunilor. Totodată, el a făcut apel la încetarea ostilităților din Fâșia Gaza și la facilitarea livrării ajutorului umanitar pentru civilii afectați.

Un alt punct central al discursului președintelui Iohannis a fost problema schimbărilor climatice, pe care le-a descris drept o amenințare crescândă la adresa securității globale. „Pe măsură ce aceste evenimente negative se intensifică, ele afectează demografia, economia, energia și geopolitica”, a explicat Iohannis, subliniind necesitatea consolidării cooperării internaționale în fața acestor provocări.

Președintele a evidențiat și implicarea activă a României în eforturile internaționale de gestionare a situațiilor de urgență, în special în combaterea incendiilor de vegetație, și a reiterat angajamentul țării sale de a contribui la limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. „Sistemul ONU este esențial pentru a integra eforturile noastre și pentru a crea sinergii”, a subliniat el.

Iohannis a atras atenția și asupra provocărilor generate de dezvoltarea tehnologică rapidă și de proliferarea dezinformării. „Asistăm la o creștere a neîncrederii și a urii, la polarizare și extremism, în loc de coexistență și toleranță”, a avertizat președintele. El a subliniat că abuzurile tehnologice și alte instrumente hibride amenință securitatea globală și a pledat pentru întărirea instituțiilor internaționale care protejează demnitatea umană și drepturile omului.

În acest context, Iohannis a accentuat importanța unei tranziții digitale responsabile, care să contribuie la servicii publice mai eficiente și accesibile, și a subliniat rolul esențial al societății civile, apărătorilor drepturilor omului și implicării tinerilor în acest proces.

Președintele României a abordat și subiectul egalității de gen, evidențiind implicarea activă a țării sale în promovarea acestei cauze la nivel internațional. „România este un susținător ferm al egalității de gen, pe care o promovăm în calitate de membru al Consiliului Drepturilor Omului și, mai recent, al Comisiei pentru Condiția Femeilor”, a afirmat Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel