Iohannis, declarații după RECORDUL de cazuri COVID-19 și tensiunile de pe scena politică - LIVE TEXT + VIDEO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut obișnuita conferință de presă de miercuri, la Palatul Cotroceni, de la ora 18:00.

LIVE TEXT

- Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu Ludovic Orban și Cătălin Predoiu pentru a discuta pe marginea proiectelor de lege reparatorii elaborate de guvern și menite să corecteze legile justiție. După cum vă amintiți, am insistat de acum câteva luni să se lucreze intens la Minister. Doar printr-un dialog transparent și extins se pot repara acele prevederi care s-au dovedit toxice. În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre justiție. Intervențiile legislative brutale ale PSD din perioada 2017-2019 asupra legilor justiției au fost extrem de criticate.

- Modificările aduse de PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, fie nu au avut justificare reală, fie nu au oferit garanții suficiente pentru a elimina riscul de intruziune politică. Efectul s-a concretizat într-un asalt pesedist asupra justiției, concertat și bine pus la punct. Cu toții știm care a fost reacția societății civile, a mediului profesional și a Europei.

- Printr-un efort comun, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiție și subordonarea sa politicului. Multe acțiuni au determinat evitarea acelui pericol. Aceste lucruri nu sunt, însă, suficiente. România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO sau ale Comisiei de la Veneția, care trebuie implementate cât mai curând, reflectate în soluții votate de un Parlament responsabil.

- Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate distrus în doar câteva zile. Va fi nevoie de o altă majoritate, democrată și legitimă, care să-și asume și să voteze legi ale justiției coerente.

- Reintroducerea concursului pentru promovarea la ÎCCJ, asigurarea independenței procurorului, instituirea unor proceduri pentru numire în funcții de rang înalt și reducerea influenței factorului politic, dar și desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, aspecte care trebuie clarificate. Mai multe detalii va prezenta chiar în această seară Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

- O justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai unei democrații. Românii au dovedit că sunt în mod autentic atașați de valorile statului de drept. Așadar, întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea guvernului de a face tot ce ține de el, chiar și în aceste condiții, pentru ca justiția să funcționeze optim. Asta înseamnă că este nevoie de legi bune, de dialog și de atitudine constructivă. Este nevoie ca oamenii din mecanismul justiției să înțeleagă responsabilitatea enormă pe care o au.

- Pentru o schimbare pe termen lung, aceste lucruri nu pot fi susținute conjunctural. Din potrivă, acestea trebuie să fie permanente și asumate de toți factorii decizionali. Pentru că am făcut referire la o schimbare profundă în bine, despre asta sunt și alegerile parlamentare din decembrie. Un pas a fost deja făcut, rezultatele alegerilor locale de duminică au arătat că cetățenii vor administrații eficiente. În decembrie, trebuie să continuăm acest drum. Pentru dezvoltarea României, majoritatea nocivă din Parlament cu încercări de a dinamita inclusiv economia poate fi sancționată doar prin vot. Este inadmisibil ca în anul 2020 să avem discuții aprinse despre fraudarea votului.

- Este inadmisibil ca practici folosite în trecut să fie folosite de cei care nu înțeleg că minciuna nu mai este tolerată de români. Alegerile parlamentare sunt cele care trimit în istorie acest mod nociv de a face politică.

- Opinia aproape unanimă a specialiștilor este că, în Europa, un al doilea val al pandemiei este iminent. Deja cele mai multe țări de pe continent înregistrează zilnic cifre îngrijorătoare. Nici la noi nu este bună situația. Din păcate, astăzi avem un nou record. Este imperativ pentru a face toate eforturile pentru a inversa acest trend și să ținem epidemia sub control. În mod evident, acest virus nu va dispărea prea curând. Până când vor fi disponibile vaccinul sau un tratament, trebuie să găsim condiții pentru economie și societate funcționale. 

- Așadar, dragi români, respectați regulile. Fiți prudenți. Evitați deplasările inutile și aglomerațiile.

Întrebări

Î: Ați felicitat PNL pentru scorul istoric. PSD a înregistrat pierderi, dar are în continuare cele mai multe primării. Considerați că PNL a avut puncte slabe la alegeri?

- Aceste alegeri au fost câștigate de PNL, cu un scor politic de 34%, urmat de alte partide. Este prima dată în 30 de ani când PSD pierde alegerile locale, iar din acest punct de vedere, această victorie este și una simbolică. Este prima dată de după Revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale din România. Dar, sigur, nimeni nu este perfect. Și aici au fost realizări notabile, votul popular a validat liberalii, dar întotdeauna lucrurile pot fi făcute mai bine. Au fost situații când rezultatele au fost departe de așteptări, dar și peste așteptări.

Î: În declarația de luni, ați spus că alegerile nu au avut probleme majore. Asistăm la un val de acuzații de fraudă. Vă mențineți evaluarea făcută luni?

- Dați-mi voie să rămân la opinia mea. Tot procesul a decurs peste așteptări de bine. Comisiile electorale din secții au lucrat mult, și-au dat silința, au rezolvat problemele. Însă, se pare că după vot, unii indivizi au încercat să fraudeze alegerile falsificând anumite înscrisuri. Este pur și simplu inacceptabil, iar procedurile trebuie net îmbunătățite. Dacă se constată că PSD a încercat să fraudeze rezultatele votului, atunci este clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament, iar autoritățile trebuie să verifice la sânge cine a reușit sau nu a reușit să fraudeze rezultatul. Dincolo de aceste aspecte, este foarte clar că există și proceduri care sunt folosite de anumiți candidați pentru a se pune în scenă. Însă, în măsura în care aceste solicitări nu depășesc cadrul legal, ele trebuie puse în operă. Repet, cei vinovați vor fi trași la răspundere.

Î: Astăzi s-a înregistrat un nou record negativ Covid-19. Tot astăzi, spitalele din Capitală pentru pacienți Covid-19 nu mai au locuri libere. Care sunt măsurile pe care urmează să le ia autoritățile?

- În primul rând, măsurile care trebuie luate sunt cele individuale. Dar, se vede că există persoane care nu vor sau nu intenționează să respecte toate normele, așa că trebuie să se intervină. Nu vreau restricții, dar, dacă nr. infectărilor crește, în anumite localități sunt posibile anumite restricții. Am vorbit astăzi și cu premierul, dar și ministrul de Interne, ministrul Sănătății. Sunt hotărâți să facă totul pentru ca lucrurile să nu iasă de sub control. Repet, nu îmi doresc reintroducerea restricțiilor, dar dacă lumea nu este atentă și numărul de infectări crește, este foarte posibil să se reintroducă anumite restricții, local, regional, acolo unde gradul de infectare este pur și simplu prea mare.

ÎNTREBAREA DC NEWS

Î: Are legitimitate un primar acuzat de fraudă?

- Un primar are legitimitate prin votul popular, iar acuzațiile vor fi clarificate de autorități și niciun primar nu își va începe mandatul sub semnul întrebării.

Î: Ce schimbare așteptați de la primarii ex-PSD?

- Eu aștept schimbări de la partidele care au proiecte bune pentru România. Sunt convins că numărul de primari care vor veni cu proiecte bune pentru administrație este semnificativ mai mare decât numărul primarilor care doar așteaptă să treacă timpul. Nu putem să individualizăm așteptările de dezvoltare. Este nevoie de oameni dornici să schimbe lucruri, dar este nevoie și de partide care, în ansamblu, sunt dispuse să facă schimbările, să-și asume riscul. Nu toți vor schimbarea în bine. Și pentru că PNL, dar și USR-PLUS, au dovedit că doresc o schimbare a felului în care se face politică în România, din aceste motive am spus și luni ce am spus.

Î: PNL a câștigat cu 34% alegerile locale. Astăzi, s-a decis alierea cu USR-PLUS și PMP. De această dată sunteți ferm împotriva unei colaborări cu PSD în teritoriu?

- Mi se pare corect ca, după alegeri, în partide să se discute cine cu cine să facă alianțe. Consider că PNL este forța politică care poate să bată PSD și să schimbe modul de politică din România. Acest lucru este văzut la fel și în PNL, iar din acest motiv, colaborările cu PSD sunt excluse. PNL este motorul schimbării, PSD este promotorul politicii toxice din Parlament.

Î: Dezbaterea din Donald Trump și Joe Biden a fost slabă, în contextul unei crize sanitare. Dacă analizăm campania electorală de la locale din România, avem discursuri asemănătoare în România. Considerați că ați contribuit la o încredere scăzută a românilor în politică?

- Nu, dar contribui la o mai bună informare și la o mai bună înțelegere a politicii din partea românilor. Sunt convins că toată lumea a înțeles că lucrurile pe care le spun le spun în interesul public și că sunt președintele tuturor românilor.

Î: De câte ori v-ați testat de Covid-19.

- Nu m-am testat pentru că nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Testările se fac atunci când există o bănuială de posibilă contaminare. Eu port masca la toate întâlnirilor și păstrez distanța. Evit participarea la evenimente aglomerate, evit total participarea la evenimente aglomerate. Recomand românilor să fie precauți.

Î: În contextul în care de Paște ați recomandat românilor să stea acasă, pentru alegeri le-ați spus românilor să iasă cât mai mult la vot. Pentru decembrie, ce le recomandați românilor?

- Eu recomand tuturor să respecte toate măsurile simple pe care le repet. Însă, trebuie să recunoaștem că evoluția este fluidă. Avem prea puține informații încă, iar oamenii de știință, medicii, experții, cercetează cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi tratată, prevenită. Însă, trebuie să recunoaștem că acum, la finalul anului, știm mult mai multe despre virus decât de Paște. Ca atare, în acest moment, experții spun că alegerile sunt posibile dacă respectăm toate normele posibile. Până atunci mai este, dar, dacă totul merge bine, vom avea alegeri parlamentare așa cum am avut locale, dar fără furtișaguri. În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, nu cred că virusul va dispărea până atunci. Recomand tuturor românilor să-și planifice sărbătorile încât să se întâlnească cu puțină lume, să nu meargă în locuri aglomerate. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție.

Î: Cum explicați că, după 4 ani de luptă politică cu PSD, tot PSD a câștigat cei mai mulți primari din țară, cei mai mulți președinți de CJ?

- Schimbările în politică, în administrația locală, nu se produc foarte rapid. Cu siguranță, oamenii au observat că există alternative viabile și au votat. Așa se explică că prima dată după 30 de ani, un partid de dreapta a câștigat localele. Însă, PSD cu toxicitatea sa are încă un număr mare de votanți. Dacă eu sau cineva din PNL critică PSD, pe bună dreptate, noi criticăm partidul, nu alegătorii. Nu există alegători buni sau rău. Există alegători români. De aceea avem alegeri democratice. Cine are cele mai multe voturi, acela conduce.

Î: Societatea civilă își arată îngrijorarea despre lupta împotriva corupției. Se solicită repornirea DNA. Este lupta împotriva corupției o prioritate în România?

- Pentru mine, președintele României, lupta anticorupție este extrem de importantă. Ceea ce am prezentat astăzi cu siguranță poate să arate că nu doar acest aspect al justiție mă interesează, ci întreaga justiție. Știți foarte bine că au fost mai multe întâlniri și mai multe inițiative, în ultima vreme, pentru a reporni în forță lupta anticorupție, împotriva crimei organizate. Toate acestea trebuie repornite. Să fim foarte sinceri, acest asalt brutal al PSD împotriva justiției a stopat nu numai actul de justiție, de ce credeți că PSD s-a străduit să pună cizma pe gâtul justiției? Ne-am opus cu toții, nu a reușit, dar a reușit să o încetinească. Acum, întregul proces trebuie reimpulsionat, exact la asta lucrăm.

Î: Este oportună amânarea alegerilor parlamentare?

- Nu, este încercarea jalnică a politicienilor care știu că nu mai intră în Parlament de a mai prinde câteva luni. Ultimul termen rezonabil este 6 decembrie. Sper foarte mult că procedurile din curs să ducă la validarea acestei date. Niciun parlamentar serios nu-și imaginează că poate sta până la Sfântu' așteaptă doar așa. Mandatul se termină. Parlamentul nu se dizolvă din oficiu, mai rămâne, dar nu mai pot hotărî legi organice, ci doar legi organice. Ce catrastrofă ar fi ca în plină pandemie să nu avem Parlament. Atunci, pentru a putea acționa pentru a stăvili pandemia, pentru a veni cu legi bune care lămuresc situațiile concrete, este nevoie cu un parlament cu puteri depline, 100% funcțional, cu ca acuma.

Î: Cum vedeți decizia CCR pe subiectul stabilirii datei alegerilor?

- Știți foarte bine că eu nu comentez deciziile CCR, dar, până când nu vedem motivarea, este greu de evaluat ce se întâmplă în continuare. Așteptăm să se îndeplinească procedura constituțională.

Î: România susține condiționarea acordării de bani de menținerea statului de drept?

- Dați-mi voie să vă spun că apreciez apariția acestui raport, este primul care analizează situația aceasta în toate statele membre ale UE. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în loc de MCV, care discriminează România și Bulgaria. Este foarte bine că în acest raport, lucrurile sunt spuse așa cum le vedem și noi. Despre legile justiției se spune exact cum vedem și noi. Lucrurile sunt foarte bune. În aceeași măsură, se reiau unele chestiuni care au apărut și în MCV, iar aceste lucruri vor fi regăsite în proiectele prezentate în această seară de ministrul Justiției. Se va intra într-o dezbatere amplă publică, nu ca PSD, care le-a făcut într-o cămăruță.

- Acest fel de raport este util fiindcă putem să ne dăm seama unde în UE este nevoie de mai multă acțiune. Suntem de acord. Am fost explicit de acord cu condiționarea acordării fondurilor de respectarea statului de drept. În România, sunt hotărâți pentru a respecta statul de drept. Deci da, sunt de acord ca fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept. Cum se poate face acest lucru? Prin analiză, studiu și în final vot. Inițiativele unor alte state membre de a înființa institute prefer să nu le comentez.

Î: Ministrul Sănătății are în plan ca toți călătorii să fie testați pe aeroport. Sunt alte măsuri?

- Trebuie să recunoaștem că statele au reînceput să reintroducă tot felul de restricții. Sper să nu fie cazul să introducem noi restricții, dar aceste chestiuni sunt evaluate la intervale scurte de specialiștii noștri. Ce pot să spun eu pentru românii noștri din afara țării sau care pleacă este să se informeze foarte bine, să vadă ce proceduri sunt, să fie responsabili și să ferească de boală. 

Î: Nu sunteți de acord cu amânarea alegerilor parlamentare, dar vorbiți și de restricții la nivel local. Cum este posibilă organizarea alegerilor parlamentare în situația carantinei în anumite localități?

- Alegerile din decembrie, dacă avem grijă, se pot organiza exact ca la locale, duminică. Nu sunt alegeri obișnuite, nici cele locale, nici cele parlamentare. Sunt proceduri stricte. Iată, cu respectarea acestor norme speciale, am reușit să organizăm alegeri locale și putem să organizăm și alegeri parlamentare.

- Carantina nu înseamnă că omul nu iese din casă, ci nu iese din localitate. Așa cum merge să-și cumpere pâine, poate merge să voteze, cu norme sanitare.

Î: Respingerea CCR a sesizării privind stabilirea alegerilor. Ce veți face când vedeți motivarea?

- Ce fac eu de obicei când primesc o motivație de la CCR? O citesc împreună cu specialiștii, analizăm situația și luăm o măsură pe care, ulterior, o anunțăm public.

LIVE TEXT-ul a luat sfârșit. Mulțumim pentru că ne-ați urmărit!

Știrea inițială

Klaus Iohannis va primi întrebările jurnaliștilor după o scurtă declarație de presă, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile de miercuri din ultima vreme. Subiectele care ard în acest moment sunt evoluția negativă a Covid-19 în România și acuzațiile de fraudă de după votul de duminică.

DC NEWS vă oferă evenimentul, ca de obicei, în format LIVE TEXT și VIDEO, de la ora 18:00, la cele mai înalte standarde de calitate. Rămâneți alături de noi!

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel