Klaus Iohannis, președintele României, face declarații de presă de la Baza Mihail Kogălniceanu.
Update 3:
Klaus Iohannis: Dorim să garantăm securitatea cetățenilor noștri, iar instalația de la Deveselu este o instalație pur defensivă.
Jens Stoltenberg, mesaj pentru poporul român: NATO este o alianță defensivă, e aici pentru a proteja pacea și timp de 70 de ani NATO a demonstrat că apărăm și protejăm. Scutul de la Deveselu este, de asemenea, defensiv. Prevenim orice neînțelegere și orice calcul greșit față de disponibilitatea NATO în a-și proteja aliații.
Jens Stoltenberg: Avem o mai mare disponibilitate a trupelor de reacție NATO. Acestea pot fi desfășurate rapid oriunde pe teritoriul Alianței. Mulți aliați și-au arătat disponibilitatea, dar numai Franța a făcut o ofertă specifică. Un atac împotriva unui aliat va declanșa o reacție din parte întregii alianțe. Acesta e scopul NATO. Lucrăm la grupuri de luptă și în această regiune.
Klaus Iohannis: Avem nevoie de o infrastructură performantă pentru a permite întreaga logistică ce însoțește o desfășurare de trupe. Am vorbit despre lucrări de infrastructură militară care nu s-au mai făcut sub egida NATO în ultima vreme. Sunt încrezător că progresele se vor vedea în scurt timp.
Jens Stoltenberg: Suntem gata să consolidăm și mai mult Flancul Estic. Putem trimite mai multe forțe dacă e necesar. Deja ne-am spori prezența și cred că pe lângă nevoile mai urgente s-ar putea să fie și sporiri pe termen lung.
Klaus Iohannis: Este nevoie ca tot flancul estic să fie puternic și e evident că exista nevoia de a avea mai multe trupe în această parte a Flancului Estic. România a trecut printr-o transformare semnificativă în ultimii ani, atunci când vorbim despre locul ei în cadrul Alianței. Când România a devenit membru NATO avea o situație economică dificilă, armata nu era în forma cea mai bună și a intrat astfel în NATO pentru a primi securitate. De când mi-am preluat primul mandat am început o transformare. Am convins toate partidele politice să alocăm 2% pentru apărare, să avansăm în cadrul Alianței și continuăm pe această cale.
Jens Stoltenberg: Suntem pregătiți să reacționăm dacă vor folosi din nou forța împotriva Ucrainei. Suntem aici împreună, uniți, iar prezența trupelor americane transmite un mesaj foarte solid de faptul că SUA sunt implicate în securitatea din România.
Există un mare risc pentru un nou conflict armat în Europa. Trupele ruse sunt tot mai multe și timpul se scurtează. Continuăm să ne adresăm Rusiei și să se implice cu bună credință în dialog. Există un risc al unei invazii totale, dar există și alte riscuri, inclusiv acela de a răsturna guvernul de la Kiev.
Update 2:
Jens Stoltenberg:
România este un membru important al Alianţei Nord-Atlantice şi nu este singură în contextul actualei crize militare dintre Rusia şi Ucraina, a afirmat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o alături de preşedintele Klaus Iohannis la Baza Mihail Kogălniceanu.
"Este o plăcere să fiu din nou în România, un membru NATO puternic şi dedicat. Şi multe mulţumiri pentru angajamentele dumneavoastră în cadrul Alianţei noastre şi pentru cooperarea strânsă în toţi aceşti ani. Vă mulţumesc şi pentru contribuţiile semnificative în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv în această importantă bază militară. România nu este singură. Sunt aici avioane de vânătoare din Germania şi Italia pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii, pentru a menţine în siguranţă spaţiul aerian. Iar astăzi vor ajunge avioane spaniole în Bulgaria, pentru a consolida misiunea NATO de patrare aeriană. În acest moment, 1.000 de militari americani sunt pe cale să fie detaşaţi în această bază militară, astfel că numărul total al militarilor ajunge la aproape 2.000 în această bază. Aceasta este o demonstraţie puternică de unitate transatlantică", a afirmat Jens Stoltenberg, salutând angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Europei.
"De aici, de la Marea Neagră, până în regiunea Mării Baltice, aliaţii se mobilizează pentru a consolida prezenţa NATO în acest moment critic. (...) Săptămâna viitoare, miniştrii Apărării din cadrul NATO se vor reuni pentru a discuta despre modalităţile prin care putem consolida în plus prezenţa în partea de est a Alianţei, inclusiv prin noi grupuri de luptă", a adăugat Jens Stoltenberg.
Prezenţa trupelor NATO în România transmite un mesaj ferm Rusiei privind unitatea Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia vizitei la Baza Mihail Kogălniceanu, avertizând că, deşi nu se poate şti exact, există riscul unui conflict militar în Ucraina.
Jens Stoltenberg a notat că Rusia continuă să mobilizeze trupe în Ucraina şi în jurul frontierelor acestei ţări. "Există un risc real, în condiţiile în care observăm acum că mobilizarea de trupe în interiorul şi în jurul Ucrainei continuă. Deci, există un risc real de izbucnire a unui nou conflict militar în Europa. Numărul trupelor ruse este în creştere, iar timpul de avertizare se reduce. În acelaşi timp, nu există nicio certitudine, de aceea continuăm să comunicăm cu Rusia, să le cerem să reducă tensiunile şi să se implice în dialog politic de bună-credinţă cu NATO (...). Există riscul unei invazii totale, dar există şi riscuri privind alte acţiuni agresive, inclusiv tentative de înlăturare a Administraţiei de la Kiev, de atacuri hibride, cibernetice şi multe alte tipuri de agresiuni ruse. Nu există o certitudine, dar ceea ce ştim este că acumularea de trupe continuă, am observat retorica agresivă a părţii ruse şi ştim că există mulţi ofiţeri de informaţii ruşi care activează în interiorul Ucrainei şi, desigur, avem istoricul acţiunilor ruse, a mai fost folosită în trecut forţa împotriva Ucrainei. Această combinaţie de acumulare de trupe, retorica ameninţătoare şi acţiunile din trecut privind folosirea forţei împotriva vecinilor - acestea sunt motive de a fi preocupaţi în mod serios, de a fi vigilenţi şi de a fi pregătiţi să reacţionăm dacă va fi folosită încă o dată forţa împotriva Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg.
"De aceea, este atât de importantă prezenţa trupelor NATO aici în România. Este transmis un mesaj ferm şi solid privind unitatea Alianţei Nord-Atlantice, suntem împreună, suntem uniţi şi sigur că prezenţa trupelor americane în această bază din România transmite un mesaj foarte puternic privind angajamentul SUA, al continentului nord-american faţă de securitatea europeană", a subliniat secretarul general NATO.
Klaus Iohannis:
- Creșterea rezilienței, atât la nivelul structurilor militare, cât și la nivelul societății, reprezintă o direcție principală de acțiune subsumată implementării strategiei naționale de apărare a țării. Vă mulțumesc din nou, domnule secretar general.
- Unitatea transatlantică este esențială iar parteneriatul dintre NATO și UE este mai important decât oricând.
- Vizita domnului Jens Stoltennberg a reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre obiectivele strategice din acest an.
- Reiterez sprijinul României pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, a Georgiei și Ucrainei.
- România a fost și este implicată din punct de vedere diplomatic privind acuala criză.
- Indiferent de evoluțiile din regiune, NATO trebuie să-și mențină la un nivel ridicat capacitatea de apărare și descurajare care să-i permită să-și păstreze măsurile defensive pentru care Alianța a fost creată.
- Am pledat, încă de la începutul primului meu mandat, pentru o prezență mai consistentă a NATO, a SUA și a altor aliați în zona Mării Negre.
- Solidaritatea manifestată aduc consistență și credibilitate sporite în a spori securitatea tuturor.
- România, ca membru NATO și partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie.
- Măsurile pe care le luăm trebuie să fie robuste, ferme și solidare.
- Sunt evidente strategia de intimidare și politicile Rusiei.
- Vă mulțumesc și dumneavoastră domnule secretar general pentru implicarea constantă a acestor eforturi
- Mulțumesc o dată în plus președintelui Biden pentru această demonstrație fără echivoc a solidarității SUA ca aliat și partener strategic al României.
- Actuala criză nu e doar una regională care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană. Această criză afectează securitatea întregului spațiu euro-atlantic.
- Îi urez bun venit în România domnului Jens Stoltenberg
România este foarte bine apărată și niciun român nu trebuie să se teamă, spune președintele Klaus Iohannis, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei. El a făcut această declarație în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Vreau să fiu foarte explicit și foarte clar: România e foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă”, a declarat Klaus Iohannis.
El a explicat de unde vine această siguranță și care sunt garanțiile de securitate.
„În primul rând, forțele noastre armate, care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregătite și sunt pregătite pentru orice scenariu. În plus, România este în Alianța NATO, cea mai puternică alianță militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem acești militari pe care i-am salutat aici, în baza Mihail Kogălniceanu și alții care au venit din state partenere strategice pentru a lucra împreună cu militarii ronmâni”, conchide Iohannis.
Update:
Klaus Iohannis și Jens Stoletenberg vor face noi declarații de presă la ora 12:15.
Jens Stoltenberg face declarații:
- 1.000 de trupe suplimentare vin în România în acest moment. NATO este în acțiune. America de Nord și Europa sunt împreună, umăr la umăr.
- NATO e o alianță unită pentru a descuraja agresiunea și pentru a păstra pacea.
de-a lungul Flancului estic, aliații NATO au primit forțe suplimentare și echipamente. E un răspuns necesar la comasarea de trupe ruse la granița Ucrainei. Cerem Rusiei să se angajeze în dialog cu NATO. Rămânem pregătiți pentru o soluție politică, dar suntem pregătiți, vigilenți și uniți. Vă mulțumesc tuturor pentru servicul acordat.
Klaus Iohannis face declarații:
- Ne aflăm la aproximativ 200 de mile de peninsula Crimeea și aveam graniță cu Ucraina. De aceea percepem actuala stare de securitate.
- Prezența dumneavoastră aici (n.r. Jens Stoltenberg) reprezintă o continuare a cooperării între SUA și România.
- Vreau să mulțumesc și trupelor italiene și germane. De asemenea, transmit un cuvânt de apreciere și doresc să vă laud pentru efortul pe care îl depuneți la nivel personal în serviciul țărilor dumneavoastră și Alianței Nord-Atlantice.
- Eforturile dumneavoastră fac parte din această alianță, cea mai de succes din istorie. Întotdeauna ar trebui să ne amintim de faptul că noi suntem NATO, iar aceasta e cheia pentru o pace durabilă, stabilitate și pentru stabilitate în Europa și întreg spațiul euro-atlantic. Vă mulțumesc tuturor!
Știre inițială:
Preşedintele Klaus Iohannis vizitează, vineri, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, a anunţat Administraţia Prezidenţială. La acest moment, secretarul general al NATO a ajuns la Baza din județul Constanța.
Potrivit sursei citate, cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, se vor întâlni cu militarii dislocaţi la bază şi apoi vor susţine o conferinţă de presă comună. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu