Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării a avut loc în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia și a mobilizării forțelor NATO pe flancul estic al Alianței. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei, care a avut loc începând cu ora 13,00, au fost incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.
Urmează ca, la ora 15:30, președintele Klaus Iohannis să facă declarații de presă.
„Suntem pregătiți să punem în practică cele mai eficiente metode pentru siguranța noastră.“
„Șeful Statului Major a prezentat un plan de măsuri care vine în continuarea planurilor deja existente și care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României în orice scenariu.“
„Vom continua demersurile concrete pentru creșterea prezenței NATO în România. Guvernul României vor continua planificarea la nivel interinstituțional pentru posibilele intrări de refugiați pe teritoriul nostru și pentru a fi pregătiți să gestionăm viitoarele crize.“
„Sancțiunile vor avea costuri masive pentru Federația Rusă, dacă aceasta va iniția o invazie împotriva Ucrainei.“
„Suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili în mod concret prezența militară a celor doi parteneri pe teritoriul nostru“
„Salut mesajele clare transmise inclusiv public de către președintele SUA, Joe Biden, și de către președintele Emmanuel Macron, cu privire la disponibilitatea SUA și a Franței de a spori prezența în țara noastră. Aceste demersuri sunt rezultatul eforturilor pe care eu personal și membri ai Guvernului le-am depus în ultima perioadă.“
„Indiferent de evoluțiile actuale din regiune, NATO trebuie să-și mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare și apărare care să-i permite să-și îndeplinească obiectivele strict defensive pentru care Alianța a fost creată.“
„Alături de aliații noștri am transmis și continuăm să transmitem mesajul nostru clar pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, dar și a celorlalți parteneri estici. Trebuie, însă, să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue dialogul“
„Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale și e important ca acesta să continue. Discuțiile recente au permis prezentarea abordării NATO, insistând asupra obiectivului clar al dezescaladării.“
„A fost un schimb de evaluări care a inclus elementele care au reieșit din parteneriatele cu aliații. România a susținut și continuă să să susțină abordarea actuală de la nivel euro-atlantic.“
„Escaladarea tensiunilor și consolidarea prezenței ruse în regiune afectează securitatea și stabilitatea internațională. Aceste demersuri ale Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forței împotriva Ucrainei. De asemenea, acțiunile Rusiei, prin propunerile din luna decembrie, încearcă să modifice în mod inacceptabil parametrii de securitate ai Europei.“
„România are peste 600km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil. Actuala criză nu e doar despre Ucraina, despre securitatea regională la Marea Neagră și nici despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euro-atlantic. Este important să dăm dovadă de unitate și solidaritate.“
„Am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate care să ne permită o dezvoltare a rezilienței României“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu