Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a făcut precizări despre votul Parlamentului pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă.
UPDATE
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi, la ora 12,00, să se dea votul în plenul reunit pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la starea de urgenţă.
Știrea inițială
'Procedural, Parlamentul va respecta Constituţia şi vom analiza dacă mai sunt lucruri care trebuie modificate în procesul de adoptare a decretului de instituire a stării de urgenţă. În această seară vom ţine şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului într-un format inedit, prin videoconferinţă, şi vom stabili ca acest decret să fie supus dezbaterii şi votului Parlamentului în cursul acestei săptămânii, în temeiul legal prevăzut de Constituţie', a spus Corlăţean, într-un clip video postat pe Facebook.
PSD va urmări ca toate măsurile economice să corespundă integral stării de urgenţă şi să fie corespunzător puse în practică, a declarat luni preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Titus Corlăţean. 'PSD a luat act de anunţul preşedintelui privind emiterea decretului pentru instituirea stării de urgenţă. PSD este un partid responsabil şi am demonstrat deja acest lucru la învestirea de urgenţă a unui guvern cu puteri depline, punând capăt crizei politice provocate de PNL. Constatăm că preşedintele a apreciat un număr de măsuri economice şi sociale propuse anterior de PSD şi le-a preluat în decretul menţionat', a spus Corlăţean, într-un mesaj video publicat pe Facebook. El a adăugat că, din punctul de vedere al PSD, nu este totuşi corectă plafonarea preţurilor la utilităţi la nivelul preţului mediu din ultimele trei luni.
'În condiţiile în care PNL a luat deja măsura liberalizării preţurilor la gaze şi electricitate, ceea ce ar fi condus la explozia facturilor la utilităţi începând cu 1 iulie, plafonarea preţului la utilităţi propusă anterior de PSD şi avută în vedere şi de Preşedinţie, este mai mult decât necesară în condiţiile actuale. Totuşi nu este corect ca această plafonare să fie făcută la nivelul preţului mediu din ultimele trei luni. Preţurile la utilităţi trebuie lăsate să scadă şi mai mult decât media ultimelor trei luni, dacă preţurile gazelor şi energiei coboară în continuare pe pieţele externe, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat deja', a explicat Corlăţean.
Senatorul social-democrat a atras totodată atenţia că, în ceea ce priveşte măsurile preconizate pentru sistemul sanitar, este nevoie de criterii clare pentru angajare, pentru că 'Guvernul nu poate lua pur şi simplu oameni de pe stradă şi să-i angajeze'.
'PSD va urmări ca toate măsurile economice menţionate astăzi să corespundă integral stării de urgenţă şi să fie adoptate de Guvernul Orban, dar mai ales să fie corespunzător puse în practică. Cerem ca măsurile de sprijin pentru firme să fie făcute transparent şi nu pe criterii clientelare, iar achiziţiile directe să fie publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, atât lista firmelor, cât şi contractele pentru achiziţii directe. Totodată, vom fi foarte atenţi ca restrângerile drepturilor şi libertăţii fundamentale prevăzute de decretul prezidenţial să nu depăşească limitele situaţiei actuale în care ne aflăm. Accesul oamenilor la informaţii reale şi corecte nu este negociabil pentru PSD', a concluzionat senatorul PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile. 'Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile', a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a prezentat măsurile din decretul emis luni privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre. Conform legilor în vigoare, situaţia de urgenţă este acel eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu