Iohannis, întâlnire la Roma cu antreprenori români: Sunteți 'ambasadori' de afaceri

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, a susținut marți, 16 octombrie 2018, o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Confederației patronatelor italiene, la sediul Confindustria.

Alegeri prezidentiale 2024

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii președintelui Klaus Iohannis:

„Domnule Președinte al Confindustria,

Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,

Distinși reprezentanți ai mediului de afaceri italian și român,

Stimați invitați,

Îmi face o deosebită plăcere să deschid acest Forum economic și mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră, aici, la Roma, în anul în care România sărbătorește Centenarul Marii Uniri.

Evenimentul de astăzi reprezintă o ocazie în plus de a consolida dimensiunea economică a parteneriatului dintre țările noastre în cadrul Pieței Unice Europene.

Numeroasa comunitate românească din Peninsulă și vorbim aici de peste 1,2 milioane de cetățeni, contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei, dar și a societății italiene.

Totodată, salut și aportul importantei și numeroasei comunități italiene din România la prosperitatea țării noastre.

Italia, una dintre cele mai mari economii globale și cea de-a treia economie a Zonei Euro, este cel de-al doilea partener comercial al României, iar schimburile comerciale arată o tendință consistentă de creștere, în evaluarea specialiștilor acest trend va continua.

Doar în prima jumătate a acestui an, valoarea schimburilor a fost de aproape 8 miliarde de euro, cu peste 6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, cu perspectiva de a depăși 15 miliarde de euro pentru anul 2018, ceea ce reprezintă cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani.

Doamnelor și domnilor,

Este de apreciat faptul că se înregistrează o creștere remarcabilă a activității antreprenoriale a cetățenilor români din Italia. Sunt zeci de mii de companii înființate de români în Italia, cu activitate în diverse ramuri ale economiei italiene, precum construcții, comerț, industrie și, sigur, diverse activități în servicii.

De cealaltă parte, întreprinzătorii italieni sunt deosebit de activi în România, cu investiții directe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Această cifră plasează Italia pe primul loc în topul țărilor de origine ale antreprenorilor care au înființat companii în România și pe locul cinci în clasamentul investițiilor străine în economia noastră.

Ne dorim consolidarea exporturilor românești cu tradiție pe piața italiană din partea unor industrii precum cea auto, a mașinilor și echipamentelor electrice și automatizărilor, industria confecțiilor sau a mobilei.

Totodată, încurajăm interesul investițional pentru domenii precum IT&C, sectorul agro-alimentar bio, turism sau servicii financiare. 

Stimați întreprinzători,

România înregistrează, în prezent, o creștere economică estimată să atingă 4 sau chiar 5% în acest an, iar economia noastră oferă o serie de avantaje competitive și programe de sprijin, oportunități pe care vă îndemn să le fructificați.

Italia beneficiază de o puternică tradiție antreprenorială și tocmai de aceea vă încurajez pe dumneavoastră, oamenii de afaceri italieni și români din Italia, să explorați avantajele competitive ale economiei României.

Mă refer în special la sectoare precum cel energetic, al producției industriale sau IT&C, comerț și servicii, domenii care au figurat și pe agenda Summitului celor Trei Mări, pe care România l-a găzduit, cu succes aș putea spune, recent.

Dumneavoastră, oamenii de afaceri români din Italia, aveți un rol important în a aduce sau a repatria, ca să folosesc un termen potrivit acestui context, experiența și spiritul întreprinzător pe care le-ați dobândit aici.

Mai mult, vă invit să-i antrenați în acest demers și pe partenerii dumneavoastră italieni și să deveniți astfel, ca să mă exprim așa, veritabili ”ambasadori de afaceri” ai României.

Ca întreprinzători, dumneavoastră cunoașteți cel mai bine faptul că mediul de afaceri are nevoie de un cadru legislativ eficient, de instituții puternice, legi stabile și predictibile. Deci, stabilitate și predictibilitate.

Din această perspectivă, este esențială implicarea dumneavoastră în relația cu autoritățile publice și clasa politică, lucru la fel de valabil în Italia, ca și în România. 

Doar astfel putem susține, în mod durabil, investițiile, antreprenoriatul și valorile economiei de piață. Dincolo de oportunitățile existente, vă încurajez să reflectați și la câteva teme cu relevanță pentru dezvoltarea pe termen lung a economiilor noastre.

Am în vedere aici dezvoltarea și consolidarea infrastructurii de transport, a celei energetice, stimularea IMM-urilor, dar și teme precum digitalizarea economiei și a administrației publice, investițiile în educație și formarea profesională de vârf, cu un accent deosebit pe integrarea tinerilor pe piața muncii.

Stimați invitați,

Viitorul Uniunii Europene trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi, iar prosperitatea noastră depinde de modul în care vom fi în măsură să contribuim, pe termen lung, la creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii Uniunii. Provocările aduse de globalizare, dar și de contextul geo-politic actual ne obligă să fim solidari și să lucrăm împreună în direcția atingerii convergenței economice și a coeziunii sociale.

Este foarte important ca decidenții politici europeni să audă vocea mediului de afaceri pe subiecte de interes comun, precum stimularea creșterii economice și a ocupării forței de muncă, încurajarea antreprenoriatului și, sigur, protejarea intereselor noastre în cadrul negocierilor comerciale internaționale, o temă care a redevenit de o importanță atât de mare, încât pe mulți se pare că ne-a luat un pic prin surprindere.

Cu gândul la viitor, vă invit să reflectați la un subiect pe care îl consider vital pentru prosperitatea generațiilor viitoare, anume modalitățile prin care se poate promova o „politică industrială de vârf” pentru Uniunea Europeană, capabilă să genereze competitivitate în domenii precum robotica și industria 4.0, Piața Unică a datelor digitale sau inteligența artificială. Și chiar înainte de a veni la deschiderea Forumului, am avut o discuție foarte substanțială pe această temă.

 Trebuie să depășim gândirea naționalist-izolaționistă și să creăm realmente o economie europeană puternică. Fără acest pas de integrare profundă a economiilor noastre, Uniunea Europeană nu va putea să păstreze locul de vârf pe care îl are în economia globală. Și aceste domenii de vârf, de tehnologii de mare actualitate, sunt primele unde se simte nevoia unei integrări mai profunde, unei colaborări mai intense și a unei dezvoltări care se poate face doar dacă mai multe economii naționale lucrează împreună. În situația ideală, evident 28, sau într-o situație mai puțin ideală în care ne vom găsi anul viitor, 27, dar acest 27 este obligatoriu.

Doamnelor și domnilor,

Reprezentanții companiilor prezente aici, ai camerelor de comerț, ai asociațiilor patronale și sectoriale, dar și autoritățile trebuie să creeze condițiile pentru dezvoltarea dialogului și cooperării pe baze permanente.

Sunt convins că întâlnirile „business-to-business” din cadrul Forumului vor fi valorificate pentru a consolida punțile de legătură existente și a identifica noi oportunități de afaceri și noi oportunități de investiții.

Vă doresc mult succes, vă doresc să folosiți această ocazie și alte ocazii similare să vă dezvoltați afacerile și să reușim împreună să facem ceea ce ne dorim: o economie europeană mai performantă, mai competitivă! Vă doresc mult succes!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel