După ce Klaus Iohannis a anunţat că face grupul de lucru pentru schimbările climatice, acum are întâlnirile cu miniştrii. Cum vede situația analistul politic Bogdan Chirieac.
"Deocamdată, cred că domnul preşedinte Iohannis ar trebui să fie îngrijorat de creşterea aberantă a preţurilor la energie - adică aproape cu 100% - anunţată oficial de la 1 aprilie, că deocamdată preţurile sunt plafonate. Cred că ar trebui să fie îngrijorat de nivelul inflaţiei, cred că ar trebui să fie îngrijorat de costul aberant al alimentelor de bază, din senin, până la schimbările climatice. Sigur, schimbările climatice sunt o chestiune de maximă importanţă pentru toată planeta, se iau măsuri, dar, deocamdată, o ţară că România nu rezistă la astfel de creşteri de preţuri cu 100%, peste noapte. Mă tem că nici Elveţia nu ar rezista, nici SUA, cu atât mai puţin ar putea să reziste România.
Ştiţi că, în Kazahstan, unul dintre motivele revoltei a fost că moneda naţională s-a depreciat de la 180 la 340 de tenge la un dolar. Este ca și cum s-ar deprecia, la noi, EURO, de la 5 lei, la 10 lei, peste noapte. În România, Slavă Domnului că îl avem pe Mugur Isărescu, avem Banca Naţională. Nu se va întâmpla aşa ceva, dar lucrurile astea totuşi sunt greu de suportat de populaţie, din toate punctele de vedere. Prețul la gaz, la energie, la alimente sunt chestiuni fundamentale. Nu este vorba că s-au scumpit iahturile şi avioanele private", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Președintele Klaus Iohannis a decis înființarea la nivelul Administrației Prezidențiale a unui grup de lucru pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată”. Această inițiativă face parte din angajamentul Președintelui României de a se implica în efortul național de combatere a schimbărilor climatice și de consolidare a politicilor aplicabile acestui domeniu, transmite Cotroceniul.
"Primul obiectiv al grupului de lucru constă în elaborarea unui cadru de abordare integrată a schimbărilor climatice la nivelul țării noastre. Astfel, vor fi identificate o serie de priorități cheie pentru România în combaterea schimbărilor climatice, pe termen mediu și lung”, se arată în comunicatul de presă.
Administrația Prezidențială transmite că „rezultatele consultărilor din grupul de lucru vor fi prezentate constant publicului și înaintate Guvernului pentru a contribui la fundamentarea strategiilor și planurilor naționale privind schimbările climatice, care trebuie finalizate de Guvern în perioada 2022-2023.”
"Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile la nivelul României și la nivel internațional, fie că este vorba de valuri de căldură intensă, de secetă care distruge producția agricolă, de inundații sau de amenințări la adresa biodiversității provocate de incendiile de vegetație. În 2021, țara noastră s-a confruntat cu un număr record de avertizări de vreme severă imediată (cod roșu) emise de Administrația Națională de Meteorologie, iar specialiștii avertizează că acestea vor deveni tot mai frecvente în contextul schimbărilor climatice. Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU a publicat în vara anului trecut noi date care indică accelerarea schimbărilor climatice și nevoia de acțiune fermă”, se mai arată în comunicatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News