Mai multe state europene, în frunte cu Germania, se opun organizării summitului NATO din 2018 în Turcia. Erdogan sfidează Occidentul, iar Europa vrea să-l pună la punct, în plan diplomatic.
De cealaltă parte a Atlanticului, președintele Trump tocmai a băgat un ardei iute în blenderul cu care se agită politica globală, rupând acordul de la Paris.
Nu știm cum va evolua această dispută. Nu este exclusă ajungerea la un nou deal, prin negocierile promise de Trump. Invers, conflictul poate escalada. O taxă pe emisii de carbon, aplicată mărfurilor americane, ar declanșa un război economic, cu o retaliere ce ar afecta, la rândul său, economia europeană. Cert este că liderii europeni se află sub presiunea curentului ecologist, adus în prim plan de gestul lui Trump, iar în Franța și Germania se apropie alegerile. De aceea, fiecare gest cântărește mai mult, iar pozițiile sunt mai puțin flexibile.
Este natural ca America să sprijine candidatura Turciei, un important aliat militar, cu o poziție strategică pe două continente. În mod sigur, însă, un antreprenor cum este Trump și-ar dori să dețină toate atuurile. Deci, să poată abandona summitul, pentru a încasa în celelalte dispute cu UE. Dar, pentru Erdogan, summitul este o investiție de prestigiu, are o miză, iar abandonarea sa ar impune costuri în planul relației SUA-Turcia.
În acest context, are loc vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă. Ce poate oferi România, în acest joc? O ieșire onorabilă pentru președintele Erdogan din ecuația summitului NATO! Adică, evitarea unor noi dispute, fie între Europa și SUA, fie între SUA și Turcia.
Pentru România, fiecare zi din 2018 trebuie trecută cu roșu în calendar. În plus, suntem singura țară din regiune fără probleme cu Turcia, ba din contră, avem o relație excelentă după 1989. Bucureștiul ar putea solicita prietenește Ankarei să accepte rocada, în caz că există acordul partenerilor strategici.
Un summit NATO la București, de Centenar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News