Iohannis, în Chile: Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale / Semnare Memorandum de colaborare România - Chile în domeniul situaţiilor de urgenţă - Video

foto presidency.ro
foto presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că a convenit cu omologul său chilian, Gabriel Boric, dezvoltarea cooperării între România şi Chile în domenii precum schimburile comerciale, investiţiile, energie verde, mediu şi schimbări climatice, protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare şi digitalizare.

'Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe', a spus președintele Klaus Iohannis, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.

El a precizat că este încurajată şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţi locale din România şi Chile. Preşedintele Iohannis a arătat că Chile este unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Americii Latine şi un partener economic cu un potenţial important.

El a menţionat că în 2025 se vor sărbători 100 de ani de relaţii bilaterale. Președintele Klaus Iohannis efectuează sâmbătă o vizită oficială în Chile, prima de acest nivel în ultimii zece ani. Vizita în Chile este a doua etapă a turneului pe care preşedintele României îl efectuează în America de Sud până pe 26 aprilie. 

Memorandum de colaborare România - Chile în domeniul situaţiilor de urgenţă, semnat în prezenţa preşedintelui Iohannis şi a omologului chilian

Un memorandum de colaborare între instituţiile din România şi Chile responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă a fost semnat, sâmbătă, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului său chilian, Gabriel Boric. Memorandumul a fost semnat din partea României de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la Palatul La Moneda din Santiago de Chile.

În contextul vizitei pe care o efectuează în Chile, preşedintele Iohannis a donat Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel del Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, au fost donate copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni primiţi în România după lovitura de stat din Chile din 1973, transmite trimisul Agerpres în Chile, Florentina Peia.

VIDEO

Youtube video image

Iohannis: În cursul acestui an va fi înfiinţat primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, că anul acesta va fi înfiinţat la Universidad de Chile primul lectorat de limbă română din America Latină. 'Mă bucur să putem anunţa şi decizia de a înfiinţa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române', a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric. Şeful statului l-a invitat pe preşedintele Boric să efectueze o vizită oficială în România.

'Sunt convins că, în viitor, relaţiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele şi cetăţenii noştri', a spus Iohannis.

Ambasadorul României în Chile, Floricel Paul Mocanu, a anunţat că primul lectorat de limba română din America Latină va fi deschis în octombrie la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Umaniste a Universidad de Chile.

'S-a convenit că acesta va fi deschis în luna octombrie a acestui an fiindcă anul universitar chilian este împărţit în trimestre, nu în semestre, ca la noi, şi în octombrie va începe al treilea trimestru al anului universitar propriu-zis. Sunt create toate condiţiile cu ajutorul Institutului Limbii Române de la Bucureşti, care recent a obţinut aprobarea înfiinţării şi finanţării acestui post de lector de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Santiago, iar Universidad de Chile şi facultatea respectivă ne-au primit cu foarte mare entuziasm. Ne-au mărturisit că, pe lângă interesul mare nu numai pentru limba, ci şi pentru literatura română, există şi interesul universităţii de a completa paleta tuturor limbilor romanice care se studiază în această universitate', a spus ambasadorul. imul lectorat de limba română de pe continentul latino-american

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel