Un document obținut de DCNews, care circulă între membrii PSD, arată că Parlamentul României propune punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis pentru înaltă trădare. Analistul politic Bogdan Chirieac susține că decizia de suspendare a președintelui este una eminamente politică la care PSD-ul trebuie să se gândească bine.
"Din ce am înțeles, este vorba de luarea deciziei politice. Documentul este realizat de o manieră juridică de nivel înalt. Adică nu este făcut de un politician, este făcut clar de avocați, de, eu știu, poate foști sau actuali procurori sau magistrați, nu îmi dau seama, dar, în orice caz, oameni cărora nu le este străin dreptul. Mai departe, decizia politică trebuie luată, dacă da sau ba. Odată procedura începută, existența unei comisii parlamentare de anchetă înseamnă că își va desfășura activitatea luni de zile. Deci să nu vă așteptați probabil la o decizie imediată, iar decizia finală de suspendare a președintelui și trimitere în judecată ar trebui luată de două treimi din numărul total de parlamentari. (...) Decizia este eminamente politică, pentru că privește strict Parlamentul României.
Opinia mea este că electoratul PSD nu ar respinge o astfel de initiativă pentru că nu îl iubesc pe iohannis. Electoratul domnului Iohannis este foarte puțin numeros în acest moment și de o eventuală suspendare a domnului Iohannis, eu cred că ar beneficia în primul rând domnul Cioloș. Aici poate că merită ca PSD-ul să se gândească de mai multe ori dacă dorește într-adevăr acest lucru", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3.
Conotațiile pe plan internațional, reala problemă
"Problema nu este publicul din România în acest moment, ci conotațiile în plan internațional. A-l acuza pe președinte de înaltă trădare nu este un lucru care se întâmplă în fiecare zi. Același lucru s-a întâmplat când niște capete înfierbântate s-au apucat să facă o acuzație de înaltă trădare doamnei prim-ministru Dăncilă, dar s-au oprit tocmai din cauza sau datorită, depinde din ce parte privim, reacțiilor internaționale discrete, dar eficiente, pentru că înalta trădare era că se întâlnise cu premierul israelian. E un lucru foarte greu aici cu înalta trădare. Probabil că nu și-au dorit să ajungă în presă acest document foarte bine făcut. Probabil că doreau să mai discute între dânșii", a declarat analistul.
"Dar există un mâine"
Întrebat dacă se va ajunge la acuzarea de înaltă trădare a lui Klaus Iohannis, analistul politic a afirmat că ”Astăzi cred că Parlamentul nu va hotărî așa ceva. Dar există un mâine, presupunând că raportul comisiei va fi de înaltă trădare. Este o decizie politică, dar poate Comisia decide că nu e înaltă trădare. USR va trece spre altă direcție, nu în sensul sprijinirii lui Klaus Iohannis. Ar constitui o trambulină suplimentară pentru dl Cioloș. Contracandidatul lui Klaus Iohannis nu e PSD, ci dl Dacian Cioloș. Să ajungi să te bați cu reprezentantul PSD. Să vedem că PSD va merge până la capăt cu documentul acesta, foarte bine scris și documentat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu