Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe emisarul special al preşedintelui Republicii Populare Chineze, Guo Shengkun, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Agenda de convorbiri a inclus un schimb extins de opinii asupra ansamblului relaţiilor româno-chineze, cu accent pe valorificarea oportunităţilor de cooperare între România şi Republica Populară Chineză.
Preşedintele Iohannis a evocat întrevederea bilaterală pe care a avut-o cu preşedintele Xi Jinping la New York, în septembrie 2015, în marja Adunării Generale a ONU şi a reamintit că România şi Republica Populară Chineză au dezvoltat neîntrerupt, în decursul ultimelor şapte decenii, relaţii de prietenie care au dobândit gradual un caracter tradiţional şi consistenţă în plan politic, economic şi al legăturilor interumane. Şeful statului a evidenţiat că, în cursul anului 2019, cele două ţări vor aniversa 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, România fiind al treilea stat care, în 1949, a recunoscut Republica Populară Chineză, precum şi 15 ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare.
Oportunitate pentru a impulsiona parteneriatul bilateral
De asemenea, preşedintele Iohannis a încurajat ca acest moment de referinţă să fie marcat corespunzător, reprezentând o oportunitate pentru a impulsiona parteneriatul bilateral, pe coordonate pragmatice şi reciproc avantajoase. În acest context, el a relevat că acest demers poate fi sprijinit de oportunităţile pe care le oferă o serie de platforme multilaterale de cooperare, evocând, pe linia Uniunii Europene, Agenda de cooperare strategică 2020 şi Platforma de conectivitate UE - China şi, pe de altă parte, cadrul stabilit de Iniţiativa Noului Drum al Mătăsii/Belt and Road Initiative, alături de formatul de cooperare China - Statele Europei Centrale şi de Est (16+1).
Iohannis a apreciat că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care ţara noastră o va exercita în primul semestru al anului viitor, va reprezenta, în egală măsură, o bună oportunitate pentru a contribui la consolidarea relaţiilor reciproc avantajoase dintre UE şi China.
Extinderea prezenţei economice chineze
'Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat speranţa că, prin demersuri comune, cele două ţări vor reuşi să valorifice, în mod concret, oportunităţile multiple oferite de extinderea prezenţei economice chineze în plan global, cu respectarea principiilor transparenţei, liberei concurenţe şi beneficiilor reciproce', arată Administraţia Prezidenţială.
Oficialul chinez a transmis preşedintelui Iohannis mesajul de salut al omologului chinez şi aprecierea părţii chineze pentru relaţiile tradiţionale de prietenie cu România, precum şi dorinţa de dezvoltare a acestora în continuare, astfel încât ele să devină şi mai bune, în beneficiul celor două popoare. Guo Shengkun a amintit proiectele bilaterale de cooperare în diverse domenii, mai ales în domeniul economic, cum ar fi proiecte de infrastructură, energetice, de turism şi a salutat oportunităţile de consolidare a relaţiilor UE-China, inclusiv pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.
[citeste si]
Cei doi înalţi oficiali au mai discutat despre dialogul bilateral la nivel înalt şi sectorial, respectiv despre importanţa cooperării internaţionale pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, a terorismului şi a traficului de droguri, a migraţiei ilegale, precum şi a altor ameninţări şi riscuri neconvenţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu