EXCLUSIV  Iohannis-Kovesi: scenariile revocării,un amănunt uitat

Un detaliu esențial este ignorat de scenariile rulate în prezente privind reacția lui Klaus Iohannis la cererea de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

Potrivit unor interpretări ale deciziilor CCR, rolul central în privința numirii sau revocării procurorilor șefi îl are ministrul Justiției, în speță Tudorel Toader. Decizia publicată marți, 27 februarie, de către CCR arată că procurorii funcționează sub autoritatea Ministrului Justiției, iar președintele României nu ar avea o atribuție constituțională expresă care să justifice un drept de veto.

Alt scenariu invocă principiul simetriei: dacă la numirea procurorului șef președintele are dreptul să respingă o singură dată o propunere, la revocare ar avea, de asemenea, dreptul să se opună o singură dată. Deci, ar fi obligat să semneze a doua cererere de revocare făcută de ministrul Tudorel Toader.
În acest caz, însă, tot pe baza principiului simetriei, Toader ar fi obligat să identifice alte "capete de acuzare". Așa cum ministrul nu poate veni cu aceeași persoană de două ori, nici acuzațiile la adresa procurorului șef nu ar trebui să fie reluate, după primul veto prezidențial. Ca urmare, se va relua întreaga procedură, cu alcătuirea unui raport, audieri și vot în CSM.


Ce se uită, în ambele variante, este factorul timp. Oricum ar fi citită Constituția, NU există un termen limită în care președintele este obligat să răspundă cererii de revocare înaintată de ministrul Justiției. Parcugerea întregului traseu, presărat cu vizite obligatorii la CCR, poate împinge decizia spre toamnă sau chiar la sfârșitul anului. Iar în cazul unui conflict constituțional, este greu de crezut că PSD-ALDE vor risca o nouă suspendare, în preajma unei aniversări simbolice importante, cum este Centenarul. Și pe plan extern ar fi greu de motivat instabilitatea politică, în plin efort de preluare a președinției CE. În plus, dacă referendumul eșuează, nu pierd doar alegerile prezidențiale, reîncărcându-l electoral pe Klaus Iohannis, dar pot pierde și guvernarea, la jumătatea mandatului. Cel mai probabil, PSD va invoca nevoia de stabilitate și nu va declanșa suspendarea, așa cum a acționat în 1998, fructificând electoral "maturitatea" demonstrată în timpul crizei Radu Vasile-Emil Constantinescu, doi ani mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel