Război Rusia-Ucraina. Iohannis, mesaj după ședința CSAT: Voi lua toate măsurile pentru siguranța cetățenilor români

CSAT
CSAT

Curg reacțiile internaționale după ce Rusia a declașat o operațiune militară de amploare împotriva Ucrainei. România a avut și ea o primă reacție, președintele Klaus Iohannis precizând că românii nu au motiv de teamă.

UPDATE 12:20: Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării:

„Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Federația Rusă a ales forța tancurilor. Rusia e agresorul, nu victima. România condamnă ferm atacul împotriva Ucrainei.

Niciodată nu este, însă, prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această criză, e cea diplomatic. Dragi români, știu că sunteți îngrijorați, dar vă asigur că niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale. România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate.

România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina și voi lua toate măsurile care se impun pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie afectate.

România este pregătit să facă față oricăror consecințe economice pe care le-ar putea genera un eventual conflict. Suntem în contact cu partenerii noștri pentru a oferi cele mai bune soluții. În acest context, se impune consolidarea consistentă a Flancului Estic. Suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință pacea întregii planete.“, a spus președintele Klaus Iohannis.

UPDATE:

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit, joi, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, se va discuta despre implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La şedinţa CSAT, condusă de şeful statului, participă: premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea. La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă. După şedinţa CSAT, şeful statului va avea o întâlnire cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre situaţia generată de agresiunea Rusiei în Ucraina. Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 26 ianuarie şi a vizat situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.

UPDATE:

Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire, joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre situaţia generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Potrivit sursei citate, întâlnirea va avea loc la ora 13,00.

Şeful statului a convocat, joi, la ora 11,00, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a reuniunii este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă. De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, joi dimineaţă, o operaţiune militară în estul Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene 'să depună armele' şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Liderii europeni, al SUA, NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească 'agresiunea militară' împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei. Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.

----

România a condamnat și ea atacul asupra Ucrainei. Redăm un comunicat integral emis de Administrația Prezidențială către DefenseRomania:

Președintele României, Klaus Iohannis, condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

În mod regretabil, în ciuda eforturilor intense la nivel european și euroatlantic de dezescaladare a situației, Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al păcii și securității mondiale, a ales calea folosirii forței armate, în contradicție manifestă cu dispozițiile Cartei ONU.

Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență.

România atrage atenția că Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns.

Președintele Klaus Iohannis exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmă sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Președintele României solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, șeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor. România este gata să ofere asistență umanitară Ucrainei. În același timp, România avertizează împotriva oricărei acțiuni ostile la adresa membrilor comunității române din Ucraina și este gata să acorde sprijinul necesar.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis asigură toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.

Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă. Președintele Klaus Iohannis subliniază că cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţa o operaţiune militară în estul Ucrainei

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin a susţinut că încearcă să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Liderii american, europeni, ai NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească "agresiunea militară" împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.

Presa internaţională a relatat despre focuri de arme în apropiere de principalul aeroport din Kiev şi explozii în mai multe locuri din Ucraina, între care şi Odesa, port la Marea Neagră.

Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel